از خواص این غذا چه می دانید؟
آب دوغ خیار غذایی لذیذ، مفید و خنک در روزهای گرم تابستان
آب دوغ خیار یکی از غذاهای سنتی ایران است که در تابستان طرفداران خاص خود را دارد و گلوی آدم را تازه میکند. همچنین برطرف کننده عطش است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛
عطر و طعم سبزیجات معطر و متنوع، گردو، خیار و در نهایت یک ماست غنی از کلسیم آب دوغ خیار را یک غذای بهشتی میکند. بیشتر آن را به عنوان ناهار یا عصرانه استفاده می کنند.
از نظر طب سنتی طبع سرد خیار و دوغ با گرمی گردو، کشمش و گل محمدی اصلاح میشود. به همین دلیل میتوانید با خیال راحت در روزهای گرم این غذا را نوش جان کرده و سرحال شوید.
خواص و فواید آب دوغ خیار
آب دوغ خیار اشتها را باز میکند و براحتی هضم میشود و به علت طبع خنکی که دارد، عطش را رفع میکند و از خستگی و رخوت ناشی از گرمی هوا میکاهد. به موجب آن که در تهیه این غذا مواد مغذی متعددی به کار رفته در وعده ناهار یا شام میتواند انرژی از دست رفته شما را تامین میکند. این غذا برای کسانی که عطش دارند یا حرارت پوست بدنشان بالاست، بسیار لذت بخش و مفید است. آب دوغ خیار از قدیم الایام یک غذای تابستانی به شمار میآمده است.
مصرف مقادیر زیاد سبزیجات در این غذا میتواند فیبر، ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز بدن را تامین کند. نعنا و ریحان موجود در آن ضد نفخ و ضد سوزش معده بوده و عوارض گوارشی ندارد. تربچه آن سرشار از ویتامین C و ید میباشد و به دلیل وجود گوگرد خاصیت ضدعفونی کننده دارد.
ترخون آن نیز اشتهاآور، معطر، سریع الهضم بوده و برای اعصاب بسیار مفید است. همچنین خیار موجود در این غذا سرشار از ویتامین C است و بسیار خنک بوده و شدیدترین عطشها را فوری فرو مینشاند و خواب آور خوبی هم به شمار میرود.
تنها عیب خیار آن است که دیرهضم بوده و اگر خیلی رسیده و زرد باشد، باعث دل درد میشود، برای کسانی که از ناراحتی گوارشی رنج میبرند، بهتر است خیار را بسیار ریز رنده کرده، یا از آب آن در این غذا استفاده کنند. اگر در تهیه آب دوغ خیار از تمام گروههای مواد غذایی استفاده شود، میتوان گفت که این غذا سالمترین و مناسبترین غذا در فصل گرما است.
ماست موجود در این غذا نیز تامین کننده کلسیم و پروتئین بدن و عاملی جهت رفع بی خوابیهای شبانه به شمار میرود، برای آنکه وعده غذایی شما کم کالری و کم چرب شود، لزوما از ماست کم چرب استفاده کنید.
کشمش نیز در این غذا برای مزه دار کردن انتخاب مناسبی بوده و داروی رشد کودکان و نیرودهنده سالخوردگان میباشد. این میوه مغذی پرانرژی و کم چرب و کم سدیم است، ولی با وجود آنکه قند و کالری بالایی دارد، به دلیل غنی بودن از پتاسیم، مصرف آن را به بیماران مبتلا به فشار خون توصیه میشود.
استفاده از گردو نیز بسیار توصیه میشود، زیرا پتاسیم، فسفر و اسیدفولیک از شاخصترین مواد مغذی آن به شمار میرود. این مغز پرچرب، کلسترول بد خون را کاهش داده و به علت غنی بودن از ویتامینها منجر به رفع سستی و خستگی میشود.
در کل مخلفات گوناگونی که در این غذا به کار رفته، آن را به غذایی کامل تبدیل کرده و از همه مهمتر آن که در مقایسه با غذاهای دیگر نیاز به طبخ نداشته و عوارض ناشی از حرارت پخت را به همراه ندارد.
مواد لازم برای تهیه آب دوغ خیارماست: یک لیوان
خیار: یک عدد
عرق آویشن: یک لیوان
گردو یا کشمش: به میزان دلخواه
نعنای خشک یا ترخون: یک قاشق مرباخوری
نان سنگک خشک شده: ۱۵۰ گرم
طرز تهیه آب دوغ خیار
ابتدا، ماست و عرق آویشن را با هم مخلوط میکنند تا دوغ به دست آید.
سپس نعنای خشک را به آن میافزایند.
سپس خیار را در دوغ، رنده میکنند.
در آخر هم نان سنگکِ خشک شده را خرد میکنند و در دوغ میریزند.
وقتی نان نرم شد میل میکنند.