پخش زنده
امروز: -
یلدای اصفهانی ها با آداب و رسوم متنوع، رنگ و بوی دیگری دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز اصفهان، از برگ برگ روزگار من کم می شود و چله دیگر بی برفی در آسمان قحطی زده آمد ، چه سخاوتی دارد پاییز ، از تب خزان تا لرز زمستان ، شبی با هم بودن تا یک دقیقه و خاطرات شیرین آن تا یک سال.
در استان اصفهان از قدیمالایام آیینهای ویژهای در خانه ها، قهوه خانه ها و زورخانه ها با شور و حرارت جشن گرفته می شد و امروزه هم کم و بیش ادامه دارد.
اصفهانیهای قدیم، زمستان را به دو بخش چله و چلهکوچیکه تقسیم می کردند که زمان چله از اول دی تا بهمن و چله کوچیکه از دهم تا سی ام بهمن بود؛آنها دو شب را به عنوان شب چله با آیینهای مخصوص برپا میکردند و با سفرهای با عنوان “ سفره شب چله ” این شب را ارج می گذاشتند.
در اصفهان قدیم و در تمام ایران هم در سفره چله هندوانه بهعنوان نمادی کروی که برونش سبز و درونش قرمز است ، سمبلی از خورشید است و در کنار آن ، انار ، سیب قرمز و سنجد هم قرار میدادند .
جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان می گوید : پهن کردن تمام لباس ها و رخت خواب ها در هوای آزاد و زیر تابش خورشید با هدف خوش آمدگویی به عمو چله و چله زری و پیروزی نور بر تاریکی یکی از این آیین ها بوده است.
دکتر رضا اسماعیلی آداب و رسوم شب یلدا در اصفهان را مانند سایر مناطق ایران کم و بیش یکی می داند و حضور فامیل و بستگان به خانه پدر بزرگ ها یا مادر بزرگ ها و دور کرسی جمع شدن هم از آداب این شب بیاد ماندنی است.
در این شب صاحب خانه با آجیل و میوه از مهمان ها پذیرایی و تا پاسی از شب دور هم مینشینند، شاهنامه میخوانندو فال حافظ میگیرند.
شب یلدا، شب شادی است و در اصفهان بزرگان هسته مرکزی و سرمایه خانواده ،اندوخته های اجتماعی و شعر و داستان بازگو می کنند و تازه دامادها با هدیه یا خوانچه برای عروس لباس گرم یا زینت آلات میبرند.
پدر بزرگ ها اشعاری از شعرای اصفهان که طبعی بذله گو داشتند نیز سینه به سینه نقل می کردند و اهل خانه را می خنداندند، از جمله این اشعار به لهجه اصفهانی از صادق ملا رجب است و برای قدیمی های اصفهان پرخاطره:
تا اون شکوفه ی بُستونِ دل کناری مَنِس
سه زرع برف بیفتد بازم بهاری منس
درازی شب یلدا و کوچه ی جلفا
سرْ هَمِش بکنی ، نصفی زلفی یاری منس