مناطق دیدینی هرمزگان
بندرعباس مرکز استان هرمزگان بزرگترین بندر ایران و از نظر اقتصادی در سطح بسیار بالایی قرار دارد،
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس بندرعباس که بزرگترین بندر ایران و از نظر اقتصادی در سطح بسیار بالایی قرار دارد، دارای جاذبههای گردشگری فراوانی است که میتوان به امامزاده سید مظفر از نوادگان امام موسی ابن جعفر (ع)، معبد هندوها ساختمان معبد هندوها در سال ۱۳۱۰ ه.. ق. احداث شده. اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهار گوش میانی که بر روی آن گنبدی قرار گرفته است.
مسجد جامع دلگشا
این بنا در نبش بلوار طالقانی(ساحلی) و خیابان مسجد جامع بندرعباس قرار گرفته و از آثار قرن دوازده و سیزده هجری قمری محسوب میگردد. این بنا شامل شبستان دو قسمت قدیمی الحاقی است. بخش قدیمی دارای ستونهای متعدد با سر ستونهای گچبری شبیه به مسجد گله داری و مسجد دژگان است. این بنا به شماره ۱۵۹۹ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.
مسجد گله داری
این مسجد در سال۱۲۹۶ ه. ق. در شهر بندرعباس ساخته شده و دارای صحن، شبستان و مناره است. شبستان بزرگ مسجد دارای ۳۶ستون مزین به گچبری است.
خانه گله داری این بنا مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی میباشد و مالک آن حمزه گله داری است. بنا در دو طبقه که طبقه پایین فاقد ارزش معماری است ساخته شده.
مجموعه برکههای باران
این مجموعه شامل ۵ برکه، آب انبار مربوط به دوران صفویه است و در گذشته منابع ذخیره آب شیرین شهر بندرعباس از این برکهها تامین میگردید که دارای گنبدهای موزون زیبا و منحصر به فردی بوده و مصالح آن سنگ و ملات ساروج است، این برکهها دارای چهار دهانه اصلی برای بهره برداری از آب بوده است.
بنای کلاه فرنگی
این بنا گمرک قدیم و تاریخی شهر بندرعباس و محل تجارتخانه داخلی و خارجی بوده است و به دوره صفویه تعلق دارد؛ از آنجا که از معماری اروپایی آن زمان تاثیر پذیرفته به عمارت کلاه فرنگی معروف شده است.
جاذبههای گردشگری قشم
یکی از جاهای دیدنی قشم، مجموعه غارهای خربس است ودر فاصله حدود ۱۰ کیلومتری شهر قشم قرار دارد
به صورت کلی غارهای خربس از مجموعهای از غارهای تو در تو تشکیل شدن که با فرسایش خاک و عبور اون از تو سنگها به وجود آمده است. بعدها بومیها برای پناهگاه از این غارها استفاده میکردند.
دره ستارهها یکی از جاهای دیدنی قشم که نزدیک روستای برکه خلف واقع شده و از نظر زمینشناسی قدمتی حدود ۲میلیون سال دارد که از فرسایش خاک آن منطقه طرحهای خیلی جالبی تو این دره به وجود امده است.
یکی از شگفتانگیزترین جاهای دیدنی قشم یعنی جنگل حرا محل زندگی گونههای خیلی زیادی از گیاهان و جانورانی هستند که خیلی از آنها مختص همین جنگلها محسوب می شود.
حرا درختی است که تو عمق چند صد متری دریا است و با جزر و مد قسمت بالاییش پدیدارمی شود و بعد هم ناپدید میشود.
غار نمکدان طولانیترین غار نمکی جهان محسوب است که، نزدیک روستای کانی قرار داره و حدود ۶ کیلومتر طول دارد
این غار یکی از چندین غار نمکی هست که تو کوه مخروطی شکل نمکدان شکل گرفته. ارتفاع این کوع حدود ۳۴۰ متره.
جاذبههای گردشگری و تاریخی رودان
سنگ نوشتههای بادافشان، در منطقهای به همین نام در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال رودان، روی سنگهای ستبر کلماتی به خط میخی و نقاشیهایی بدیع وجود دارد که قدمت آنها به دوران ایلامی و آشوری میرسد.
قلعه کمیز، در فاصله ۱۲ کیلومتری شرق رودان، قلعهای که نشان هویت و پایمردی مردم این سامان است، نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند. در قدیم، چون اغلب نقاط رودان را آب فرا گرفته بوده، مردم در این قلعه مستحکم سکونت داشته اند.
تُم مارو (تپه خیرآباد)، در نزدیکی قلعه کمیز، که در گذشته محل دفن مردگان و اشیای گران قیمت بوده است. گفته میشود در نام این تپه از مار استفاده شده تا مردم جرأت نزدیک شدن به آنجا را نداشته باشند.
زیارتگاه امامزاده سلطان محمد براساس اسناد تاریخی نسب شریف امامزاده سیدسلطان محمد، به امام موسی بن جعفر (ع) میرسد. بقعه این امامزاده در روستای زیارت پیرچوگان در فاصله ۴۵ کیلومتری رودان قرار دارد.
جاذبههای گردشگری میناب
قلعه هزاره میناب این قلعه به بی بی مینو نیز معروف است در گذشته دو قلعه وجود داشته که یکی از آنها ویران شده است. این قلعه تا اواخر دوره قاجار مرکز حکومت محلی بوده و در اطراف آن، خندقی وجود داشته است. در آن زمان همیشه سربازان مسلح در قلعه نگهبانی میدادند.
قلعه شاداب در ۶۸ کیلومتری جنوب غربی میناب و برفراز صخرههایی بلند در روستای کنارجو قرار دارد. از این قلعه سفالهای رنگارنگی مربوط به قرون متأخر اسلامی به دست آمده و به نظر میرسد از قرن نهم تا یازدهم هجری مورد استفاده بوده است.
پنج شنبه بازار میناب یکی از مکانهای دیدنی که با فعالیت اقتصادی مردم به خصوص زنان درآمیخته، پنج شنبه بازار میناب است. این بازار در مرکز شهر میناب قرار دارد؛ و محل عرضه صنایع دستی و تولیدات سنتی و خانگی است. در پنج شنبه بازار انواع حصیر، ظروف حصیری، سفال، لواز دوخت لباس، برقع، ماهی و انواع مواد غذایی عرضه میشود.
سد استقلال میناب روی رودخانه میناب در ۲کیلومتری شرق این شهر احداث شده است. رودخانه میناب یکی از پر آبترین رودخانههای منطقه است که از دو رودخانه دیگر به نامهای رودان و چغین تشکیل یافته است. سد استقلال و دریاچه آن فضای دیدنی مناسبی برای گردشگران است و آب آشامیدنی بندرعباس، خمیر، قشم و آب مورد نیاز بسیاری از باغات کشاورزی منطقه میناب از آن تامین میشود.
باغات انبه باغات انبه میناب معروف هستند. انبه میوهای درشت و بیضی شکل است که طعم بسیار خوبی دارد. از میوه نارس آن که ترش مزه است در تهیه ترشی استفاده میکنند.
جاذبههای گردشگری جاسک
اتاقهای ساسانی در آخرین قسمت دماغه کوه مبارک، دو اتاق از سنگ تراشیده وجود دارد که گویا از دوران ساسانی به جا مانده است.
تلگرافخانه در روزگار استقرار شرکت هند شرقی، در جاسک بناهایی ساخته شده که از جمله آنها ساختمان تلگرافخانه است. این بنا در سال ۱۸۶۹ م/۱۲۸۶ هـ. ق. توسط انگلیسیها ساخته شده ساختمان بنگله سرخ هم در سال ۱۸۷۷ م/۱۲۹۴ هـ. ق. توسط هلندیها ساخته شده است.
امامزاده امیر دیوان آرامگاه امامزاده امیر دیوان یکی از مهمترین بناهای مذهبی مردم جاسک است که ساکنان محلی به ویژه بلوچها از آن دیدن و زیارت میکنند.
برج سیاه و سفید این برج در خیابان مطهری، به فاصله ۵۲ متری دریا از دورهی قاجاریه باقی مانده است.
جاذبههای گردشگری سیریک
خور آذینی:خور آذینی دارای دو گونه برتر جنگلهای حرا وچندل است شرایط زیستی حاکم بر جنگلهای این منطقه موچب شده تا گونههای مختلف جانوران و گیاهان در آن ادامه حیات دهند و پرندگان بسیاری در زمستان به این منطقه مهاجرت کنند.
ساحل زیبای کوهستک: روستای نمونه گردشگری کوهستک در شهرستان سیریک واقع شده است این بندر قدیمی سواحل شنی زیبایی دارد و یکی از مناطق گردشگرپذیر منطقه است ایجاد پناهگاههای صیادی، وجود شناورهای صیادی و تجاری از مزیتهای این منطقه میباشد.
جاذبه گردشگری بستک
کاروانسرای بستک این کاروانسرا در ابتدای جاده بستک به لارستان واقع شده است. زمان ساخت این کاروانسرا به اوایل دوران قاجاریه بر میگردد. ساختمان آن مربع شکل است و تمام حجرههای آن گرداگرد حیاط اندرونی قرار دارند. از این محل در گذشته برای استراحت و اتراق کاروانیان استفاده میشده است.
مسجد جامع قدیم بستک
یکی از مساجد زیبای استان، مسجد جامع قدیم بستک است. بنای اولیه آن به سه قرن پیش میرسد که توسط استاد محمد صالح معمار با خیریه شخصی به نام بی بی ساخته شد. تاکنون چندین مرحله مرمت و بازسازی شده است. نمای بیرون مسجد سطوح دایره شکلی با فرورفتگیهایی به شعاع یک متر دارد و درون دایرهها نقوشی از گل دیده میشود. یکی از مشخصههای اصلی این بنا گچ بری چشمگیر آن است.
مدرسه مصطفویه
این مدرسه که در تقاطع خیابان امام خمینی و خیابان مصطفویه، واقع شده، از قدیمیترین مدارس ایران است که در سال ۱۳۰۱ هـ. ق. به همت یکی از بازرگانان فرهنگ دوست بستکی به نام مرحوم حاج شیخ مصطفی عبداللطیف تاسیس گردیده است. درهای مدرسه و کلاسها از چوب مخصوصی به نام چوب شاه ساخته شده و با شیشههای رنگین تزیین شده است.
جاذبههای گردشگری بندرلنگه
خانه فکری بنای خانه فکری توسط یکی از تجار معروف بندرلنگه به نام مرحوم حاج عبدالواحد فکری احداث شده است. قدمت این بنا حدود ۷۵ سال میرسد این بنا با بادگیریهای بلند و زیبای خود یکی از الگوهای اصلی معماری جنوب محسوب میشود.
مسجد ملک ابن عباس این مسجد به دستور حاج محمدبن عباس برای سیدمحمد عالم ساخته شد. ابن عباس از تجار معروف بندرلنگه بود و برای ساختن مسجد و مناره آن استادی به نام حاج محمد را از نجف آوردند. این مسجد مناره بسیار زیبایی به ارتفاع ۲۲ متر با قطر ۵/۳ متر دارد.
قلعه لشتان قلعه لشتان بر روی کوهی در فاصله ۶ کیلومتری بندرلنگه ساخته شده، این قلعه احتمالاً از طریق یک تونل زیرزمینی به دریا راه داشته است. عدهای هم معتقدند که ساختمان قلعه لشتان متعلق به دوره هخامنشی است. برخی نیز آن را مربوط به دوره حضور پرتغالیها در منطقه میدانند.
بافت تاریخی بندرکنگ بندرکنگ در فاصله ۵ کیلومتری بندرلنگه قرار دارد. در بافت قدیم آن، خانههای زیبایی با بادگیرهای سر به فلک کشیده، از سادهترین شکلها تامواردی با تزیینات فراوان به چشم میخورد.
چشمه آب گرم بادون این چشمه آب گرم در مسیر بندرلنگه به روستای گزیر قرار دارد. آب این چشمه از شکاف سنگهای مارنی از زمین خارج میشود. در اطراف چشمه، استخری احداث شده که آب آن به مصرف کشاورزی میرسد.
جاذبههای گردشگری بندرخمیر
بندرپل در جنوب ایران و در کنار سواحل استان هرمزگان قرار دارد و از توابع شهرستان بندر خمیر میباشد. بندرپل در ۷۰ کلیومتری بندرعباس قرار دارد و هر ساله پذیرای مهمانان زیاد نوروزی است. برای رفتن به جزیره قشم از این بندر عبور میکنند.
پل لاتیدان طولانیترین پل تاریخ ایران
پل تاریخی لاتیدان که به طولانیترین پل تاریخی ایران نیز شهرت دارد در سال ۱۳۷۲ بر اثر وقوع سیلاب در نزدیکی روستای نیم کار شهرستان خمیر از خاک بیرون آمد. این پل با ۵۰۰ سال قدمت و طول یک کیلومتر دارای ۲۳۳ دهانه بوده که امروزه تنها ۳۳ دهانه آن سالم و بیش از ۲۰۰ متر آن قابل احیاء است. این پل در زمان شاه عباس اول و در جریان احداث جاده کاروان رو ساخته شده و نقش موثری در نقل و انتقال نیرو و تدارکات برای باز پس گیری منطقه خلیج فارس از استعمارگران پرتغالی داشته است.
جاذبههای گردشگری حاجی اباد
آبشار تزرج در هرمزگان نقاشی منحصر به فرد طبیعت
آبشار تزرج حاجی آباد در ۱۷۵ کیلومتری شمال بندرعباس در جاده منتهی به روستای برآفتاب واقع شده است، آبشار تزرج، از ارتفاعات پیرامون روستا سرازیر میشود، یکی از زیباترین آبشارهای مناطق جنوبی ایران است و جذابیت خاصی به این روستای گرم جنوبی بخشیده است و اطراف آبشار از نخل و گیاهان طبیعی پوشیده شده است.