پخش زنده
امروز: -
سیره زنان عاشورایی جمع اضداد است به گونهای که با جگرهای سوخته، صلابت، صبر، استواری و عزت حیرت آوری را به نمایش گذاشتند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر مریم حاج عبدالباقی در گفتگوی ویژه قرآنی که امروز از شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد، گفت: سیره زنان عاشورایی جمع اضداد است به گونه ای که با جگرهای سوخته، صلابت، صبر، استواری و عزت حیرت آوری را به نمایش گذاشتند.
وی با بیان اینکه عاشورا در هر زمان به نوعی تکرار می شود، گفت: امروز نیز جبهه حق با جاهلیت مدرن روبه روست.
وی افزود: جاهلیت در هر زمان 4 مشخصه دارد .
خانم حاج عبدالباقی اضافه کرد: تعصب و عصبانیت، تبرج و شهوت، وهم و خیال و حکم و قضاوت براساس غضب شهوت و وهم، چهار خصلت جاهلیت است که امروز نیز قابل مشاهده است.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: زنان عاشورایی همانند افراد پشت صحنه در تلویزیون بسیار تاثیرگذارند اما قرار نیست دیده شوند.
حاج عبدالباقی افزود: این زنان نقش بسیار موثری دارند اما این نقش باید پررنگ شود.
وی ادامه داد: حضور زنان در واقعه عاشورا نشان دهنده قصد سیاسی- اجتماعی امام حسین (ع) در پاسخگویی به دوازده هزار نامه کوفیان است.
وی با بیان این که حضور زنان نشان دهنده آن است که امام (ع) قصد جنگ نداشته است، گفت: با وجود دوازده هزار نامه و تحقیق دو فرد موثق که یکی از آن ها مسلم ابن عقیل بوده است حجت بر امام (ع) تمام شد و ایشان که بیعت با یزید برایشان حرام بود، مدینه و مکه را ترک و به سمت کوفه حرکت کردند.
وی در ادامه با بیان این که زنان در این حرکت و به ویژه حضرت زینب (س) پس از واقعه عاشورا نقش بی بدیلی داشته اند، گفت: عبیداله اولین خصلت در حضرت زینب (س) را تکبر اعلام کرده است و این تکبر به منظور تعلیم به سایر اسرای عاشورا بود که اجازه ذلت ندارند و همچنین تبلیغ بود به این معنی که انسان آزاده در هر شرایطی آزاده است حتی اگر شکست ظاهری بخورد، عزت باطنی دارد.
وی اضافه کرد: حضرت یوسف (س) نیز در هر شرایطی شخصیت و عزت داشت چه آن گاه که بعنوان برده فروخته شد یا زمانی که عزیز مصر بود.
خانم حاج عبدالباقی با بیان این که از نظر حضرت علی (ع) زنان مسلمان در برابر نامحرم سه شاخصه ترس، بخل و غرور داشته باشند، گفت: حضرت زینب (س) نیز در عین این که یک زن به ظاهر ضعیف و ظریف است اما صلابت و استواری از خود نشان داد تا دشمنان، به این گروه از بانوان عاشورایی، ذلت را تحمیل نکنند و این درسی برای زنان جامعه امروز ماست.
وی با بیان این که زنان مسلمان سنگدل نیستند اما صلابت خود را همچون آهن حفظ می کنند، تصریح کرد: در عین رنج و دردی که زنان عاشورایی داشتند اما صلابت خود را از دست ندادند.
عبدالباقی گفت: حضرت زینب (س) با همراهی، همدلی، همرازی همچنین حضور در برابر شهدا، صبر و پایداری، سخنرانی های کوبنده و صلابت در برابر دشمن و سرپرستی کاروان اسرا ؛ وظایف متعددی را در قیام عاشورا بر عهده داشت که به خوبی از عهده یکایک آن ها برآمد.
وی در ادامه افزود: نگاه همراه با یقین حضرت زینب (س) بود که توانست به یزید بگوید که فرصت خدا به او برای افزایش گناهان و عذاب اوست در شرایطی که دشمن در صدد تحقیر آنان بود.
عبدالباقی گفت:همان گونه که امام حسین (ع) لحظه ای تردید به دل راه نداد، حضرت زینب (س) نیز لحظه ای باور خود را از دست نداد و معتقد بود یا پیروز می شود یا به شهادت می رسد.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به ذکر نام برخی دیگر از بانوان حاضر در عاشورا پرداخت و گفت: فاطمه دختر امام حسین (ع) همسر حسن مثنی فرزند امام حسن (ع) بود که راوی عاشورا است و تا 90 سالگی این قیام را روایت کرده است.
وی افزود:سکینه دختر امام حسین(ع) که نوعروسی نوجوان بود ، همسر عبدالله بن حسن است که در عاشورا به شهادت رسیده و مادرش رباب است که زنی شاعر بود.
عبدالباقی با بیان این که از آن جا که تاریخ گذشته مکتوب نبوده است، گفت : برخی از روایات متفاوت است و عده ای مادر امام زین العابدین را شهربانو بانوی ایرانی می دانند و عده ای دیگر او را فاطمه نامیده اند که در کربلا بوده است.
وی در ادامه گفت:فاطمه صغری دختر امام علی (ع) نیز در واقعه عاشورا حضور داشته و همسرش یکی از فرزندان عقیل بوده که در عاشورا به شهادت رسیده است.
عبدالباقی گفت: رباب همسر امام حسین (ع) که در واقعه عاشورا فرزند شیرخوارش را از دست داد از غم این واقعه تنها یک سال پس از آن عمر کرد، مرثیه های جان سوزی سرود و از دنیا رفت.
این استاد دانشگاه گفت: از ام وهب که مادر یکی از شهدای کربلاست نیز در تاریخ دو گونه یاد شده است که یکی نقل گرویدن وهب مسیحی به اسلام و سپس شهادت اوست و نقل دیگر شهادت وهب و سپس شهادت مادر او به دست یکی از دشمنان است.
عبدالباقی در پایان به نخستین عزاداری های عاشورا توسط زنان نیز اشاره کرد و گفت: ام سلمه همسر پیامبر (ص) خاکی از ایشان گرفته بود که می دانست در صورتی که خونین شود امام حسین (ع) به شهادت رسیده است و پس از خونین شدن خاک بلافاصله به عزاداری و مرثیه سرایی کربلا پرداخت.
وی افزود : ام سلمه از یاران اهل بیت (ع) و در زمان واقعه عاشورا بسیار سالخورده بود.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: حضرت ام البنین (س) نیز که مادر حضرت ابوالفضل است و 4 پسر خود را در کربلا از دست داده است از ابتدا نگران امام حسین (ع) بود اما پس از عاشورا در قبرستان بقیع می نشست و به گونه ای جانسوز مرثیه سرایی می کرد که حتی دشمنان و مخالفان را به گریه وا می داشت.
وی گفت: زنان بسیاری در واقعه عاشورا حضور داشتند که باید نقش انها به طور کامل تبیین شود.