شهری با قدمت ۳ هزار سال
شهر دست ساز چند هزار ساله فارسیها در دل تلی از خاک
شهری با قدمت ۳ هزار سال در شمال فارس خفته است.
به گزارش کارشناس میراث فرهنگی فارس،
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، گفت: زیر شهر صفا شهر شهرستان خرم بید، تمدنی ۳ هزار ساله وجود دارد که بر اساس سفالینههای یافت شده در آن به دو تا سه هزار سال پیش از میلاد باز میگردد.
حیدری فرد افزود: این سکونت گاهها که با تیشه در دل سخت سنگهای کنگلومرا یا کرشک تراشیده شده، به دست کند معروف است و مردم صفا شهر تا دوره قاجار ساکن این شهر در دل کوه بوده اند.
این محقق کاوشگر شهر خرمی گفت: از این دست کندها در دورههای مختلف پیش از اسلام، ساسانی، ایلخانی، تیموری و حتی قاجار برای سکونت، نگه داری دام و انبار مواد غذایی و سلاح استفاده میشده است.
وی افزود: مردم این منطقه در هزاران سال پیش با علوم سنگ شناسی آشنا بوده اند که توانسته اند این سکونت گاهها را در دل کوه بتراشند.
حیدری فرد افزود: مردم خرمی این خانهها را در دل کوه برای تامین امنیت و مصون ماندنشان از سیل و زلزله ساخته بودند.
کارشناس میراث فرهنگی فارس با بیان این که در بالای هر کدام از این دست کندها دو تا سه دریچه قرار دارد افزود: از این دریچهها که عمقشان به ۵۰ متر هم میرسد، به عنوان هواکش و یا برای ذخیره دام و علوفه استفاده میشده است.
حیدری فردگفت: با وجود این که این شهرباستانی همه ویژگیهای لازم را برای ثبت در لیست میراث جهانی دارد، هنوز در لیست میراث ملی هم قرار نگرفته و این موضوع سبب دست اندازی و تعرض مالکان به این سکونت گاههای منحصر به فرد شده است.