ترفند بی بی سی در آستانه سفر شینزو آبه به تهران
بی بی سی در آستانه سفر نخست وزیر ژاپن به تهران، با تکرار ادعاهای ترامپ در باره اوضاع اقتصادی ایران، بگونه اي براي مخاطبان مطالبه سازي مي کند که مسوولان کشور براي بهبود اوضاع به مذاکره مستقیم با آمریکا روی خوش نشان دهند.
بی بی سی فارسی در آستانه سفر شینزو آبه نخست وزیر ژاپن به ایران ابتدا سخنانی از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پخش کرد که وی در آن مدعی می شود ارزش پول ملی ایران به قدری بی ارزش شده است که حتی نمی شود یک تکه نان تهیه کرد. به فاصله اندک گزارش دیگری پخش می شود که در آن به این اشاره می شود که حجم بدهی های دولت ایران به بانک ها به 58 هزار میلیارد تومان رسیده ضمن اینکه کل بدهی ها 320 هزار میلیارد تومان است.
در همان نگاه اول مشخص می شود که انگیزه بی بی سی از یاد آوری بدهی های دولتی ایران باور پذیری همان ادعای ترامپ درباره تنزل شدید ارزش پول ایران به حدی است که به باور ترامپ حتی نمی شود یک تکه نان تهیه کرد. ادعای ترامپ در جای خود نیاز به تحلیل و موشکافی دقیق دارد و نشان می دهد که یا خود وی به آنچه می گوید باور ندارد و به اقتضای نیاز های داخلی و خارجی خود به روال سابق به دروغ پردازی متوسل شده و یا اینکه درست برعکس افرادی در داخل دولت امریکا هستند که حتی به ترامپ اطلاعات دروغ می دهند و شخص اول این کشور را نیز فریب می دهند تا چه رسد به افکار عمومی این کشور که آقای ظریف بدرستی از این افراد به گروه "بی " تعبیر کرد.
اما آنچه که به رویکرد بی بی سی مربوط می شود جدا از اینکه این شبکه به اقتضای شرایط به نبش قبر رخدادهای گذشته می پردازد و در شرایطی که هنوز فصل بودجه نیست اما برای نیاز خبری خود بخش مربوط به بدهی های دولت را از آن بیرون می کشد و خبرسازی می کند اما در همان حال بر چند نکته و واقعیت دیگر نیز در همین رابطه سرپوش می گذارد.
نخست اینکه اگر در ارزیابی وضعیت اقتصادی و تعیین فلاکت یک کشور میزان بدهی ملاک باشد در این صورت باید گفت امریکا جزو بدهکارترین کشورهای دنیاست و حتی ترامپ نیز علیرغم انتقادهای گسترده خود از دولت اوباما نتوانست جلوی افزایش بدهی های این کشور را بگیرد و در نتیجه در حالی که هنوز دوره ریاست چهار ساله ترامپ به سه سال نرسیده اما میزان بدهی های امریکا در این مدت با افزایش چند تریلیون دلاری دیگر از مرز 22 تریلیون دلارگذشته است .
علاوه بر این بر خلاف آن چه که بی بی سی و دیگر رسانه های بیگانه القاء می کنند این ایران نبود که برای مذ اکره پا پیش گذاشت بلکه امریکا و دولت ترامپ بود که بعد از ناکامی از درخواست های محرمانه در نهایت به علنی کردن درخواست خود اقدام کرد و در جریان سفر به ژاپن از نخست وزیر این کشور برای وساطت درخواست کمک کرد. به نظر می رسد آن چه در تشدید و گستره این درخواست ها تاثیرگذار بود اتخاذ این رویکرد از سوی ایران بود که اگر چنانچه قرار باشد طرف امریکایی از همه ابزارهای خود ولو غیرقانونی علیه ایران استفاده کند ایران نیز در اقدامی مقابله به مثل می تواند از ابزارهای خاص خود ولو در عرصه غیر اقتصادی بهره بگیرد و این به نوعی یاد آور این ضرب المثل ایرانی است که «دیگی که برای ما نجوشد همان بهتر که سر سگ بجوشد».
------------------------------------
احمد کاظم زاده