مظنون اصلی حمله به نفتکش ها در دریای عمان کیست؟
روز پنج شنبه دو کشتی باری که حامل فرآورده های نفتی و گازی به مقصد شرق آسیابودند پس از عبور از تنگه هرمز در دریای عمان هدف حملات ناشناس قرار گرفتند و دچار حریق شدند.
همزمانی این حملات با سفر نخست وزیر ژاپن به ایران نمی تواند تصادفی باشد و آنچه که از قرائن و شواهد بر می آید این است که عاملان و مجریان این حملات از مدت ها پیش برای این حملات برنامه ریزی کرده اند و قوی ترین احتمال این است که کسانی در پشت این حملات قرار دارند که از همان ابتدا مخالف سفر نخست وزیر ژاپن به ایران بودند.
از این دید گروه "بی" (شامل بولتون، نتانیاهو، بن سلمان و بن زاید) مظنون اصلی در این زمینه به شمار می رود هرچند که امکان دارد سهم و نقش هریک از اعضای این گروه نیز متفاوت باشد. هرچند زمانی این گروه یکه تازمیدان بودند اما اکنون به شدت با چالش های داخلی و خارجی مواجهند و بیش از هر زمان دیگر برای نجات خود در پی جنگ هستند و به شکست کشاندن تلاش های دیپلماتیک به شدت تلاش می کنند و در این راه از هیچ اقدامی فروگذاری نمی کنند و در این مسیر گاهی تله گذاری می کنند و گاهی آتش بیار معرکه می شوند و گاهی هم به دولت و شخص ترامپ آدرس و اطلاعات غلط، و وی را فریب می دهند.
اظهارات اخیر ترامپ دال بر اینکه ارزش پول ملی ایران به قدری ضعیف شده است که حتی نمی شود یک تکه نان هم تهیه کرد مصداقی از دادن اطلاعات دروغ به شخص ترامپ برای فریب وی محسوب می شود. یا وقتی ترامپ در آستانه سفر نخست وزیر ژاپن به ایران به تشدید تحریم های ایران اقدام کرد و برخی دیگر از شرکت های پتروشیمی ایران را به فهرست تحریم ها افرود و یا اینکه وزارت امورخارجه ترامپ حتی به تحریم اینستکس اروپا تهدید کرد همه و همه گام هایی در راستای به شکست کشاندن ماموریت نخست وزیر ژاپن به ایران بود که خود ترامپ نیز در آن ها سهیم بود و این نشان می داد که گویا خود دولت و حتی شخص ترامپ نیزبرخلاف مواضع اعلامی خود چندان به حل مسئله از طریق مذاکره راغب نیست بلکه با طرح این مسئله می خواهد مسئولیت هر اتفاق غیرمنتظره را بر گردن ایران بیندازد.
اگر از این منظر به مسئله نگاه شود شاید حملات صورت گرفته به دو کشتی حامل فرآورده های نفتی در دریای عمان آن هم بلافاصله بعد از آغاز سفر نخست وزیر ژاپن به ایران چندان هم غیرمنتظره نبوده وبه طور مشخص رسانه های عربستان به گونه ای عمل کردند که گویی در انتظار یک چنین رخدادی بودند.
البته امکان دارد انتخاب دو کشتی متعلق به عربستان و قطر با این سناریو همراه باشد که از این دو کشور تصویری از یک قربانی ساخته شود تا زمینه های نزدیکی دو کشور بعدها فراهم شود. معمولا یک چنین رخدادهایی با تشکیل کمیته تحقیق همراه می شود و اینکه قطر و عربستان در یک کمیته قرار بگیرند برای عربستان مهم است چراکه این کشور در پی ایجاد دستکم یک وحدت صوری بین کشورهای عربی بخصوص در منطقه در برابر آن چه تهدیدهای ایران می خواند و نشست های مکه را دقیقا با همین هدف تشکیل داد اما به دلایل مختلف از جمله موضع گیری منفی عراق و قطر به بیانیه های این نشست ها و طرح اینکه در تهیه و تدوین این بیانیه ها با آن ها مشورت نشده و این نشست ها قبل از تشکیل این نشست ها تدوین و تهیه شده به شکست انجامید.
در مجموع هرچند هنوز ابهامات زیادی درباره حمله به دو کشتی حامل فرآورده های نفتی در دریای عمان وجود دارد اما آن چه از قرائن و شواهد موجود بر می آید مظنون اصلی در این زمینه گروه "بی"محسوب می شود و این اهمیت همکاری منطقه ای را برای جلوگیری از تلاش های روز افزون این گروه برای ایجاد جنگ و درگیری صد چندان می کند.
----------------------------------
احمد کاظم زاده