ترامپ، از استراتژي فريب تا استراتژي ايجاد فضاي دو قطبي در ايران
به نظر می رسد ترامپ با ابراز امیدواری به اینکه ظرف چند هفته آینده آقای روحانی رئیس جمهور کشورمان را ملاقات نماید از استراتژی فریب به استراتژی ایجاد فضای دو قطبی در داخل ایران روی آورده است.
با برگزاری نشست گروه هفت در شهر بیاریتس و سفر غیر منتظره محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به این شهر که به گفته ترامپ، مقام های فرانسوی به وی اطلاع داده بودند که قصد دارند آقای ظریف را به این نشست دعوت نمایند موضوع احتمال دیدار مقام های ارشد ایران وامریکا در صدر اخبار رسانه های جهان قرار گرفته است.
در این میان آنچه به گزارش ها و حتی شایعات در باره احتمال دیدار آقای روحانی و ترامپ دامن می زند گزارش هایی پیش از نشست گروه هفت است که از ماکرون به عنوان فردی سخن گفته می شد که به عنوان میانجی در تلاش است میان دو طرف این دیدار برقرار شود و حتی سفر مشاور ارشد او به تهران مقدمه این میانجیگری ارزیابی می شد.
پس از نشست جی هفت نیز این گزارش ها با برخی اظهار نظرها تقویت شد از جمله اینکه ماکرون در کنفرانس خبری مشترک با ترامپ گفت از روحانی خواستم با ترامپ دیدار کند؛ امیدوارم بتوانیم طی هفته های آینده، این دیدار را با حضور خودم ترتیب دهیم. ترامپ هم تاکید کرد اگر شرایط مناسب باشد من موافقم که با رییس جمهوری ایران دیدار کنم.
به این گمانه که ممکن است در پشت پرده توافق های ضمنی برای دیدار ترامپ و آقای روحانی به عمل آمده است زمانی دامن زده شد که آقای روحانی نیز گفت اگر بدانیم با ملاقاتی منافع ملی تامین و کشور آبادتر میشود، دریغ نخواهیم کرد.
و البته در میانه گمانه ها در خصوص احتمال دیدار آقای روحانی و ترامپ برخی رسانه های بیگانه چون نشریه صهیونیستی تایمز آو اسراییل از نگرانی مقام های رژیم صهیونیستی از احتمال نزدیکی ایران و امریکا خبر دادند. از جمله اینکه ایهود باراک، نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی گفت دیدار روحانی و ترامپ، «چراغ قرمزی» برای همه ی ماست.
باراک افزود: ما در ماجرای کره شمالی دیدیم که تهدیدات جنگی در نهایت به در آغوش کشیدن یکدیگر و مذاکره و مجددا در آغوش کشیدن ختم شد. چنین اتفاق مشابهی نیز می تواند با ایران بیافتد.
او در تحلیل اظهار نظر خود افزود: اگر دولت ترامپ، برنامه خود برای خروج از خاورمیانه را به صورت کامل اجرایی کند، اسرائیل باید با چالش های پیچیده تری مواجه شود، بخصوص در مورد پروژه موشکی نقطه زن حزب الله و حضور ایران در سوریه.
گمانه زنی ها به اینجا ختم نشد و حتی برخی رسانه های بیگانه حملات پهپادی اخیر رژیم صهیونیستی به مواضع محور مقاومت در سوریه، لبنان و. عراق را با هدف راه انداختن جنگ میان ایران و امریکا ارزیابی کردند.
نتیجه اینکه چنین فضاسازی این هدف را القا می کرد که دیدار با ترامپ مشکلات را حل خواهد کرد و کسانی که مخالف چنین دیداری هستند با رژیم صهیونیستی هم نظرند.
این ارزیابی در حالی بود که در فضایی متناقض همین رسانه های بیگانه با نادیده گرفتن قدرت بازدارندگی ایران، مدعی بودند که پس از هدف قرار گرفتن پهپاد فوق پیشرفته گلوبال هاوک امریکا در آسمان ایران، نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی مانع از این شد که ترامپ دستور حمله به ایران را صادر نماید. چرا که از واکنش ایران و هدف قرار گرفتن اسراییل نگران بود.
پیش از هدف قرار گرفتن پهپاد امریکایی، نیویورک تایمز ۲۶ اردیبهشت نوشت که اسراییل از این که جنگی میان ایران و آمریکا دربگیرد نگران است.
نیویورک تایمز به نقل از منابع اطلاعاتی خود افزود اسرائیل فشار بر ایران را تا اندازه ای میخواهد که یا منتهی به یک قرارداد هسته ای جدید و محکمتر با ایران شود؛ یا شرایط را به گونه ای رقم بزند که مردم ایران خودشان رژیم حاکم را سرنگون کنند.
اکنون چند روزی بیشتر از نشست گروه هفت نگذشته است و حالا رسانه های بیگانه چون الشرق الاوسط، بی بی سی فارسی، ایران اینترنشنال، رادیو فردا، صدای امریکا و دیگر رسانه های فارسی وغیر فارسی زبان به ایجاد فضای دو قطبی در داخل روی آورده اند تا استراتژی جدید ترامپ را برای وضعیتی که مورد رضایت رژیم صهیونیستی است فراهم نمایند. این وضعت همان دستیابی به توافق هسته ای جدید یا شوراندن مردم عليه نظام خود است.
با توجه به مجموع این تحولات به نظر می رسد ترامپ پس از شکست در استراتژی فریب، اکنون به استراتژی ایجاد فضای دو قطبی در داخل ایران روی آورده است تا شاید در آستانه انتخابات ریاست جمهوری امریکا بتواند تهران را به دادن امتیاز و گرفتن چند عکس یادگاری وادار نماید. اما سوال اینجاست که آیا آزموده را آزمودن خطا نیست؟ به ویژه اینکه هم امریکا و هم اروپا و هم ... در جریان برجام امتحان خود را پس دادند.
--------------------------------
رضا محمدمراد