• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۱۹۶۸۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۷ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۸
مازندران » اجتماعی

تاسوعا و عاشورا ، نامی ماندگار در تاریخ

تاسوعای حسینی تجلی گاه ارادت به ماه بنی هاشم است. به راستی که خط سرخ عاشورا با واژه تاسوعا به حقیقت پیوست.

تاسوعا و عاشورا ، نامی ماندگار در تاریخ

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران،عاشورا از ریشه «عشر» به معنای ده و دهم و تاسوعا از ریشه«تسع» به معنای نه و نهم است . این لفظ فقط بر نهمین و دهمین روز محرم گفته شده است.

از آنجا که حوادث مهم کربلا در روز نهم و دهم ماه محرم الحرام اتفاق افتاد این دو روز را برجسته کرده و به نام تاسوعا و عاشورا مشهور شده و روز نهم و دهم محرم الحرام در فرهنگ مسلمانان به ویژه شیعیان، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. پس ازآنکه امام حسین(ع) درکربلا به شهادت رسید روز عاشورا در میان مردم به روز حزن و اندوه مشهور شد و شیعیان حضرت علی(ع)، آن روز را روز سوگ و عزاداری قرار دادند؛ از این رو به نام عاشورای حسینی شهرت یافت. امام صادق(ع) فرمود:" عاشورا روزی است که امام حسین(ع) میان یارانش کشته شد و بر زمین افتاد. یاران او نیز پیرامون او به خاک افتاده و عریان بودند".

 بار دیگر تاسوعای حسینی از راه رسید و نام حضرت ابوالفضل العباس (ع) بر سر زبان عالمیان درخشید. تاسوعا بزرگداشت شهادت اسوه ایثار، ادب و دلاوری بزرگ مردی است که با گذشت بیش از هزار و چهارصد سال ، هنوز تاریخ، روشن از کرامتهای اوست و نام او با وفا و ادب و مردانگی همراه است.

نهم محرم منتصب به غیرت و سقای دشت کربلا قمر بنی هاشم حضرت ابوالفضل العباس (ع) است/ او که وفادار به برادرش اباعبدالله الحسین (ع) بود.

تاسوعای حسینی تجلی گاه ارادت به ماه منیر بنی هاشم، آغاز عطشناک نهضت حسینی است. به راستی که خط سرخ عاشورا با واژه تاسوعا به حقیقت پیوست.

روز نهم محرم سال ۶۱ هجری، امام حسین و یارانش در محاصره نیروهای دشمن قرار گرفتند. در این روز دشمن آب را به روی اهل بیت امام حسین(ع) ویاران او بست. از آنجا که این روز بر اهل بیت(ع) سخت گذشت و شاید یکی از روزهای بسیار سخت و مصیبت بار برای خاندان پیامبر بود،به عنوان تاسوای حسینی مورد توجه شیعیان قرار گرفت.

امام صادق(ع) در این باره می فرماید: تاسوعا روزی است که حسین(ع) و اصحاب او در کربلا محاصره شدند و سپاه شامیان برضد آنان گرد آمد. ابن زیاد و عمر سعد از فراهم آمدن آن همه سوار خوش حال شدند و آن روز ، حسین(ع) و یارانش را ناتوان شمردند و یقین کردند دیگر برای او یاوری نخواهد آمد و عراقیان او را پشتیبانی نخواهند کرد.

در مقابل شیعیان، بنی امیه و پیروانشان روز عاشورا را روز جشن و سرور قرار دادند. همچنین به تدریج دشمنان درباره عاشورا احادیثی ساختند تا آن روز را به دلیل غلبه بر امام حسین(ع) و اهل بیت و یارانش، با فضیلت نشان دهند، در حالی که روز غم و اندوه و مصیبت است. عاشورا روزی است که بهترین انسان را کشتند، جگر رسول خدا را پاره پاره کردند و زنان و کودکان پیامبر را به اسارت بردند ؛آیا این روز می تواند روز مبارکی باشد؟! امام صادق(ع) در این باره می فرماید:«بنی امیه و همراهان آنان از شامیان نذر کردند که اگر امام حسین(ع) کشته شد و به سپاهیان [بنی امیه]آسیبی نرسید و حکومت در خاندان ابی سفیان تثبیت شد،روز عاشورا را عید قرار دهند و به شکرانه پیروزی خود روزه بگیرند. این عمل، به صورت روش و سنتی میان مردم تاکنون ادامه دارد که ریشه آن خاندان ابوسفیان است. در این روز مردم روزه می گیرند و با شادی  با خویشان و بستگان خود رفتار می کنند».

 *رمز جاودانگی عاشورا

واقعه عاشورا بی‌شک از عظیم‌ترین رخدادهایی بود که در تاریخ بشیری موجی عظیم پدید آورد که مسلمانان و غیر مسلمانان را با ارزش‌های متعالی و مفهوم حیات هدف‌دار آشنا کرد و انگیزه‌های مبارزه برای حفظ کرامت انسان و نفی سلطه ستم را در انسان‌ها ایجاد یا تقویت کرد.

هر اندازه که انسان‌ها با درس‌های نهفته در این واقعه آشنا شوند، از آن بهره می‌برند. از جمله درس‌های عاشورا که در سخنان امام حسین (ع) و یارانش دیده می‌شود، روحیات آنان و اهداف نهضت عاشورا، ایثار، بصیرت، صبر، نماز و هجرت است که با مراجعه به اینگونه درس‌های عاشورایی می‌توان رمز جاودانگی و موج‌آفرینی عاشورا را ارزیابی کرد. هیچ حادثه‌ای به جاودانگی و ماندگاری «کربلا» نمی‌رسد و در این حد، در ذهن‌ها و زندگی‌ها زنده نیست و این گونه فراگیر زمان‌ها و مکان‌ها و انسان‌ها نگشته است و موج آن مثل عاشورا همیشه متلاطم نمانده است.

رمز ماندگاری عاشورا در چند مسأله نهفته است از جمله :

 * خدایی بودن آن:

حرکت امام حسین (ع)، جهاد و شهادتش، انگیزه و محرکش همه و همه برای خدا بود و هر چه که «لِله» باشد، رنگ جاودانه می‌گیرد، نور خدا خاموشی ندارد و جهاد برای حق، همواره امتداد می‌یابد.

پایان زندگانی هر کس به مرگ اوست/ جز مرد حق که مرگ وی، آغاز دفتر است

قیام برای خدا فراموش نمی‌شود و نورش خاموش نمی‌گردد؛ چونکه رنگش خدایی و نورش الهی است.

دشمنت کشت ولی نور تو خاموش نگشت/ آری آن نور که فانی نشود، نور خداست

* افشاگری‌های اسرای اهل بیت(ع):

هر انقلابی، یک بازو می‌خواهد و یک زبان، خون و پیام، عمل و تبلیغات. خطابه‌های زینب و سجاد (ع) و سخنان بازماندگان کربلا در دوران اسارت، نقش مهمی در افشاگری چهره دشمن و خنثی کردن تبلیغات دروغین امویان و آگاهی مردم از ماهیت قیام و شخصیت سیدالشهدا و شهیدان عاشورا داشت و سبب شد امویان نتوانند پرده بر جنایات خویش بکشند و آن حادثه را از یادها ببرند.

   * احیاگری‌های «ذکر»:

در تعلیمات ائمه، تأکید فراوان شده که برای امام حسین (ع) و شهدای کربلا گریه کنند، نوحه بخوانند، شعر بسرایند، عزاداری کنند، زیارت روند، بر تربت امام حسین(ع) سجده کنند. این‌ها همه سبب شده که مکتب عاشورا و حادثه کربلا و مظلومیت امام حسین (ع) و شهدای کربلا، به صورت زنده و جاوید فراگیر باقی بماند. نقش «یاد»، «بکاء»، «زیارت»، «شعر» و «مرثیه» در جاودانه ساختن عاشورا مهم است.

*کیفیت حادثه :

نفس حادثه عاشورا و اوج فداکاری‌ها و اخلاص یاران امام و اوج خشونت و بی‌رحمی سپاه کوفه نسبت به سیدالشهدا (ع) و غربت و مظلومیت و عطش در اوج خود، همه و همه این حادثه بی‌نظیر را ماندگار ساخته است.

فرا رسیدن ایام تاسوعا و عاشورای حسینی بر عزاداران و عشاق آن حضرت تسلیت باد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
عالی بود
نظر شما
آخرین اخبار
بهره مندی ۹ هزار زن سرپرست خانوار از خدمات بهزیستی لرستان
کشف چوب قاچاق توسکا در جنگل‌های نور
رژیم صهیونیستی دشمن شماره یک کشور‌های اسلامی است
انتقاد‌ها در آمریکا از پنهان‌کاری تلفات جنگ
مردم فیروزآباد نگران صدای انفجار‌های کنترل شده نباشند
موکب خدمات رسان خادمان جاجرم راهی کربلا شد 
نشست اعضای موسسه خیریه کشوری محکم و علوم پزشکی همدان
با انفجاری پرکشید، از مدرسه شور و نشاط ...
تردد بیش از ۱۷۶ هزار و ۴۷۰ زائر اربعین حسینی در مرز‌های شلمچه و چذابه
تداوم گردوخاک در استان مرکزی تا شنبه/ افزایش تدریجی دما از امروز ۲ مرداد ۱۴۰۵
برگزاری مرحله نخست المپیاد علمی دانشجویی در دانشگاه سمنان
قول مساعد وزیر راه برای تأمین اعتبار طرح‌های عمرانی شاخص
نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید به دیدار خانواده شهدا رفت
آماده‌باش ۳۲۰ داروخانه‌ استان کرمانشاه در اربعین
فاجعه غرق شدن کشتی لهستانی در مینی‌سریال «هولیوش» از شبکه چهار
انتخاب شرکت‌های تعاونی سهام عدالت به مردم واگذار می‌شود
دیدار با خانواده شهید ابراهیم نژاد ­
نسل کشی در غزه؛ بیش از ۶۵ هزار کودک یتیم و بیش از ۲۸ هزار زن بیوه
رامین ناصرنصیر در «دیوار دفاعی»
درخشش سوارکاران جهرمی در مسابقات انتخابی تیم ملی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تزریق حدود هزار و ۷۰۰ مگاوات برق در اوج بار به شبکه
اتصال نخستین نیروگاه زمین‌گرمایی ایران به شبکه برق کشور
افتتاح ۲۷ طرح زیرساختی برق، نیروگاه خورشیدی، آب و فاضلاب البرز
قیمت نفت به بالاترین سطح در بیش از یک ماه گذشته رسید
مشترکان خانگی و انشعابی می‌توانند برق تولیدی خود را در بورس انرژی عرضه کنند
عرضه رایگان سی‌ان‌جی در هزار جایگاه کشور
عبور از ناترازی ها با مدیریت هوشمندانه و مشارکت مردمی
پایان ساعت کاری آغاز اتلاف انرژی
رأی مجلس نمایندگان آمریکا به پایان جنگ علیه ایران
چهار طرح پست فوق‌توزیع برق منطقه‌ای تهران افتتاح شد
حمله موشکی دشمن آمریکایی به شهرستان فیروزآباد
جمع‌آوری ۱۲ هزار و ۵۰۰ برق غیرمجاز در طرح ملی مهتاب
ادامه سیر صعودی بهای جهانی نفت
تصویب بودجه نظامی دولت ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا
وزارت علوم برای هم‌ترازی رشته‌ها ابلاغیه جدید صادر کرد
  جدول برنامه مدیریت مصرف برق ۳۰ تیر ۱۴۰۵ در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
تنگه هرمز عامل تعیین سرنوشت مردم ایران است  (۱ نظر)
سامانه‌های موشکی هیمارس در کویت هدف موشک‌های ارتش  (۱ نظر)
هشدار یمن به عربستان: به محاصره پایان دهید  (۱ نظر)
حملات بامدادی آمریکا به شیراز ؛ پرتابه دشمن به ارتفاعات اصابت کرد  (۱ نظر)
درخواست محکومیت فوری حمله آمریکا به نیروگاه دارخوین  (۱ نظر)
باز شدن تنگه هرمز بدون اراده ایران محال است  (۱ نظر)
حمله سپاه به زیرساخت شرکت آمریکایی آمازون در بحرین  (۱ نظر)
ادامه جنگ با ایران به ضرر آمریکا است  (۱ نظر)
حمله سنگین موشکی - پهپادی سپاه به پایگاه‌های آمریکا در اردن  (۱ نظر)
ادامه حملات پهپادی ارتش به پایگاه‌های آمریکا در منطقه  (۱ نظر)
اعتراض حماس به نقض آتش بس توسط صهیونیست‌ها  (۱ نظر)
انتصاب اعضای کلیدی کابینه نخست وزیر جدید انگلیس  (۱ نظر)
قشقاوی: دروغ‌های ترامپ باعث آرامش بازار‌ها نمی‌شود  (۱ نظر)
تکذیب فعالیت سامانه‌های پدافندی و وقوع اصابت در شهرستان پاکدشت  (۱ نظر)