پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل آمریکا تاکید کرد: شکست فاحش آمریکا در رای نیاوردن قطعنامه ضد ایرانی در شورای امنیت سازمان ملل متحد، شکستی راهبردی، تاکتیکی و روشی بود.
آقای فوآد ایزدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ با تحلیل ناکامی آمریکا از همراه کردن متحدانش در شورای امنیت علیه کشورمان، گفت: شکست امروز واشنگتن، شکست بسیار بزرگی در طول سالهای گذشته تاکنون محسوب میشود و نمونه این چنینی نداریم که کاخ سفید به قطعنامهای رای مثبت داده باشد، روسیه و چین به آن رای منفی بدهند و رای هم پیمانان آمریکا بی طرف باشد.
وی افزود: در این رای گیری آمریکا فقط توانست رای مثبت دومنیکن را داشته باشد که معمولا حکومتش را کاخ سفید تعیین میکند.
آقای ایزدی، شکست آمریکا را نمونهای از انزوای واشنگتن در دنیا دانست و گفت: آنان اعلام کرده بودند که ایران تابستان داغی را پیش رویش خواهد داشت، اما خودشان در ماههای گذشته در عرصه سیاست داخلی با تظاهرات بسیار گسترده و تابستان بسیار داغ مواجه شدند که فشار بسیاری به آنان وارد کرد و امروز هم در حوزه سیاست خارجی با شکستی بزرگ مواجه شدند.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، گفت: از این منظر کشوری که میخواست ایران را در دنیا منزوی کند، خودش منزوی شده است و این نشان میدهد که مقاومت مقابل آمریکا جواب میدهد و نشان دهنده این است که اگر کشوری بر اصولش اصرار کند و زیر فشار آمریکا تسلیم نشود، میتواند حقش را بگیرد.
وی افزود: زمانی که آمریکاییها موضوع قطعنامه ضد ایرانی را مطرح کردند در بیانیه وزارت خارجه این کشور ادعا شده بود که «چون ایران نخستین و مهمترین حامی تروریسم در دنیاست، نباید مجوز خرید و فروش سلاح داشته باشد» رای امروز در شورای امنیت نشان میدهد که هم آمریکا در اعمال زور منزوی شده و هم اصل این ادعا علیه ایران زیرسوال است.
آقای ایزدی گفت: البته واقعیت این است که اگر کشوری از تروریسم حمایت کند، نباید امکان خرید و فروش سلاح داشته باشد، اما اصل این ادعا را که ایران حامی تروریست است، همپیمانان آمریکا و کشورهای اروپایی نپذیرفتند و چین و روسیه نیز به آن رای منفی دادند، از این منظر، امروز روز پیروزی برای ایران است.
کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اخراج یا استعفای آقای برایان هوک در هفته گذشته، تصریح کرد: احتمالا مسئول سابق گروه اقدام علیه ایران در کاخ سفید پیش بینی میکرد که آمریکا امروز چنین فاجعه سیاسی را تجربه میکند و به این علت مسئولیتش را رها کرد و رفت یا اخراج شد.
وی افزود: آمریکا متوجه شد که هم در حوزه راهبردی در برابر ایران شکست خورد و هم در حوزه تاکتیکی و روشی نمیتواند به اهدافش برسد، از این منظر، امروز روز خوبی برای ملت ایران است.
آقای ایزدی درباره رای ممتنع تروئیکای اروپایی نیز گفت: سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان و همچنین استونی و بلژیک به قطعنامه ضد ایرانی آمریکا رای ممتنع دادند، البته آنان هدف شان این بود که بتوانند روسیه و چین را با خود همراه کنند، اما نتوانستند.
وی افزود: اروپاییها در قبال برجام دغدغه دارند و آن را توافق خوبی میدانند، زیرا معتقدند فعالیتهای هستهای ایران ذیل توافق هستهای ضربه جدی خورده است و دوست دارند برجام بمانند، البته برجامی را میخواهند که خودشان و آمریکاییها پایبند آن نباشند، ولی دوست دارند ایران همچنان به آن پایبند باشد.
این استاد دانشگاه گفت: اروپاییها نمیخواهند برجام را از دست بدهند و احساس شان این بود که اگر ایران در رای گیری امروز شکست بخورد و آمریکا پیروز شود، ممکن است تبعات و هزینههایی داشته باشد و اصل برجام زیر سوال رود.
آقای ایزدی درباره علت رای منفی روسیه و چین نیز اظهار داشت: عملکرد آمریکا در برجام جرزنی بود، از نوعی که دو طرف با یکدیگر توافق میکنند و زمانی که مهلت سودبردن طرف مقابل میرسد، زیر میز میزنند، میخواهند مانع منفعت بردن طرف مقابل شوند.
وی گفت: در شورای امنیت برای تصویب هر قطعنامه به ۹ رای نیاز است، زمانی که اروپاییها متوجه شدند که قطعنامه ضد ایرانی واشنگتن قابل تصویب نیست، آنان مقداری آبروداری کردند و رای ممتنع دادند.
کارشناس مسایل آمریکا همچنین درباره هدف گذاری کاخ سفید برای استفاده از مکانیزم ماشه علیه ایران اظهار داشت: آنان از ابتدا گفته بودند که اگر قطعنامه ضد ایرانی تصویب نشود، از این مکانیزم استفاده میکنند، اما حرفشان را عوض کردند، چنانکه آقای برایان هوک پیشتر اعلام کرده بود در صورت موفق نشدن در صدور قطعنامه ضد ایرانی؛ چون آمریکا از برجام خارج شده است امکان استفاده از ظرفیتهای برجام را ندارد.
آقای ایزدی افزود: با این حال به تاریخ ۲۷ مهر یعنی موعد لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران که رسیدیم آمریکا به یکباره ادعا کرد که برغم خروج از برجام میتواند، از مکانیزم ماشه استفاده کند.
وی گفت:، اما روسیه، چین و بسیاری کشورهای دیگر در واکنش به این موضع آمریکا اعلام کردند که کاخ سفید هم خدا را میخواهد، هم خرما را؛ هم میخواهد در برجام نباشد و هم از آن استفاده کند.
آقای ایزدی افزود: البته آمریکاییها نیز معادل همین ضرب المثل ایرانی را دارند و میگویند طرف هم میخواهد کیکش باشد و هم میخواهد کیکش را بخورد.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران گفت: آمریکاییها علاقهمند هستند که انگلیس که از برجام خارج نشده است، از مکانیزم ماشه علیه ایران استفاده کند.
وی افزود: اروپاییها میخواهند برجام باشد، تا فعالیتهای صلح آمیز هستهای ایران محدود بماند.
آقای ایزدی پیش بینی کرد: اگر انگلیس چنین اقدامی کند، برای آمریکاییها خوب است در غیر این صورت کاخ سفید میخواهد از این سازوکار استفاده کند و خیلی هم ممکن است طول نکشد، زیرا در محافل سیاسی مطرح است که با توجه به شکست امروز آمریکا، هفته آینده و یا دو هفته دیگر از این مکانیزم بخواهد استفاده کند که آن جا هم دعوا خواهد شد.