• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۷۱۵۵۶
تاریخ انتشار: ۰۴ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۲
سیستان و بلوچستان » اجتماعی
گزارش مکتوب :

" در سرچشمه باید جست "

بخش های آبگیری شده دریاچه هامون، با آغاز فصل گرما رو به خشکی می رود و هر سال در پایان شهریور و اوایل مهرماه شاهد مرگ انبوهی از ماهیان به گِل نشسته هستیم.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ هر بار پس از این اتفاق ، بر مرگ ماهیان مرثیه می سراییم و یکدیگر را مقصر می دانیم، از محیط زیست گرفته تا شیلات! 
 
ابعاد این موضوع چیست ؟ 
بارندگی های فصل سرما و آب شدن برف ها در حوزه های آبریز تالاب هامون که در کشور افغانستان واقع شده، موجب ورود آب به تالاب و آبگیری بخش هایی از آن می شود. 
این آب با خود،  انواع ماهیان خوراکی و غیر خوراکی را به همراه می آورد، فصل صید رونق می گیرد و صیادان مشغول صید ماهی  می شوند.  
اما، وقتی آب رو به کاهش می رود و ماهیان تلف می شوند، عده ای معترض می شوند و فضای مجازی پر می شود از انتقادات ریز و درشت که چرا اداره کل شیلات آب های داخلی سیستان و بلوچستان اقدامی برای جلوگیری از این تلفات نمی کند و چرا  اداره  کل حفاظت محیط زیست استان هم  سهمیه آبی را که از منابع داخلی شمال استان، دریافت می کند به سمتی از دریاچه هدایت نمی کند تا ماهیان زنده بمانند. 
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
مسئولان چه می گویند؟ 
مدیرکل شیلات آبهای داخلی استان  می گوید: در دو سال اخیر به برکت بارندگی ها، میزان ورود آب به تالاب هامون در مقایسه با 20 سال خشکسالی قبل از آن،  مطلوب بوده است هرچند که سیلاب های ورودی  نمی تواند دریاچه وسیع هامون را پر آب کند. 
شاهرودی افزود: در فصل صید به ویژه در دو سال گذشته  میزان صید ماهیان و درآمد صیادان خوب بوده است. 
وی گفت: حتی زمانی که آب رو به کاهش می رود و موجب مرگ ماهیان می شود، تلاش کرده ایم تا آنجا که ممکن است ماهیان، صید و به استخرهای پرورش ماهی در دیگر نقاط استان منتقل شود. 
مدیرکل شیلات آبهای داخلی استان، از دیگر اقدامات انجام شده برای بهره وروی هر چه بیشتر از ماهیان موجود در منطقه را، صید و انتقال آنها به یک شرکت تولید فرآوری ماهی در چابهار بیان کرد و گفت: در این شرکت ، ماهیان ارسال شده، بسته بندی و به بازار مصرف عرضه می شود. 
وی ادامه داد: درصدد هستیم تا از طریق همکاری با این شرکت ها، سودآوری بیشتری از صید ماهیان شمال استان داشته باشیم. 
شاهرودی می گوید: در فصل صید ، مصرف ماهی خانوارهای شمال استان بسیار زیاد است و مردم منطقه، ماهیان بسیار کوچک را به دلیل  تازگی به ماهیان وارد شده از دیگر استان ها ترجیح می دهند، به گونه ای که ماهیان صید شده ،هر روز به فروش می رود و کمک فراوانی به معیشت صیادان می شود.  
  • وی احیاء کامل تالاب هامون را منوط به دریافت حق آبه آن افغانستان بیان کرد و گفت: کاهش آب در فصول گرم سال و خشک شدن آب ورودی به بخش هایی از دریاچه، به علت وارد نشدن آب از افغانستان، ناگزیر اتفاق می افتد. 
شاهرودی  گفت: حتی زمانی که با بحران کمبود آب و مرگ ماهیان مواجه می شویم، بسیاری از صیادان، ماهیان تلف شده را جمع آوری و به شرکت های تولید پودر ماهی می فروشند و درآمدی هم کسب می کنند. 
خَمُّر، یکی از صیادان منطقه هم می گوید: هر صیاد، به میزان توان و فرصتی که اختصاص می دهد می تواند ، روزانه 20 تا حتی 100 کیلو ماهیان تلف شده را جمع آوری و پس از خشک شدن، کیلویی 10 هزار تومان به شرکت های تولید پودر ماهی بفروشد. 
  • مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان هم گفت: اولویت در تقسیم بندی آب موجود در منطقه شامل تامین آب شرب مردم ، حفاظت محیط زیست، احیاء مراتع مناطق عشایری و حفظ صید و صیادی است که آب شرب و پس از آن، احیاء محیط زیست در اولویت قرار دارد. 
وحید پورمردان می گوید: اگرچه برخی از صیادان بر این باورند که تجمع آب در نقاطی از تالاب هامون به نفع صید و صیادی آنان است، اما تجربه ما چیز دیگری است چرا که پخش سیلاب و هدایت آن موجب احیاء بخش هایی از تالاب هامون شده و در دراز مدت هم به نفع صیادان بوده ، هم عشایر و هم مردم منطقه. 
وی ادامه داد: دایک (سدهای خاکی کوچک) کوه خواجه را که به ظاهر موجب انباشت آب میشد و شاید برای چند روزی فرصت صید را به صیادان می داد، حذف کردیم و با این اقدام پس از 9 سال، پوشش گیاهی را در اطراف این کوه  از صفر به 48 هزار هکتار رساندیم  که هم   حرکت شن های روان را تا حدودی کنترل کرده و هم از انباشت شن در بستر تالاب هامون جلوگیری کرده است و موجب  آب آوری بیشتر در منطقه شده است، به طوری که هم اکنون با گذر از روزهای گرم سال، در پای کوه خواجه هنوز آب هست. 
  • مدیرکل محیط زیست استان  گفت: با وجود تلاش هایی که برای حفظ تالاب هامون می شود، اما عده ای اندک هر سال هنگام کم شدن آب در تالاب و مرگ و میر ناگزیر ماهیان، گوشی به دست تصویر گرفته و فضای مجاز را پر می کنند از اخبار ضد و نقیض. 
پورمردان افزود: این رویکرد به نفع هیچکس نیست و باید به جای این نگرش های  منفی، به تعامل با یکدیگر برای حفظ حیاط تالاب فکر کنیم و شاکر نعماتی باشیم که در این سالها مجدد از تالاب،  نصیبمان شده است. 
 
  • آنچه که متضمن حیات تالاب هامون است، درخواست حق آبه این تالاب بین المللی از افغانستان است  تا بتوانیم بسیاری از مشکلات زیست محیطی داخلی را رفع کنیم.  

و نکته قابل تامل این که در دو سال اخیر ، میزان بارندگی ها در حوزه آبریز رودخانه هیرمند در افغانستان که به تالاب هامون وارد می شود، قابل توجه بوده که می بایست کشور همسایه،  حق آبه تالاب هامون را حداقل در این دو سال پرآبی که دیگر بهانه ای برای تداوم خشکسالی ها نداشته، مورد توجه قرار می داد. 
 
نویسنده : صدیقه مظاهری 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هشدار ایران به شورای امنیت درباره پیامدهای تجاوزات آمریکا
سندرز خطاب به ترامپ: به جنگ علیه ایران پایان دهید
تغییر غیرمنتظره هواپیمای ترامپ در بازگشت از ترکیه
روسیه: نشست ناتو در ترکیه بی حاصل بود
قیمت نفت از ۷۸ دلار گذشت
دشمن متجاوز و همدستان آن به شدت تنبیه خواهند شد
اعلام تعطیلی رسمی استان‌های نجف و واسط در عراق
حملات رژیم جنایتکار آمریکا به چند نقطه در سیستان و بلوچستان
تظاهرات سکوت در حمایت از فلسطین در پاریس
یکپارچگی ملت، عنصر کلیدی در خنثی‌سازی صحنه‌آرایی دشمن
تاکید ایران بر محکومیت جهانی حمله آمریکا به زیرساخت‌های فضایی
تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب در مشهد ساعت ۱۴ آغاز می‌شود
تائید تجاوز به ایران بخشودنی و فراموش‌شدنی نیست
شهید خامنه‌ای در مقابل زورگویی آمریکا سر خم نکرد
پیش‌بینی افزایش ترافیک در محور‌های ورودی به مشهد مقدس
حضور گسترده مردم پیام روشنی از ایستادگی ملت ایران بود
انتقاد نماینده ایران در شورای حقوق بشر از آمریکا بابت زیر پاگذاشتن تعهداتش
تشییع امام شهید نمایش وحدت مسلمین و تنفر از استکبار بود
حملات ارتش تروریستی آمریکا به اهدافی در ایران
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۸ تیر ۱۴۰۵
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ترامپ: یادداشت تفاهم تمام شد، قصد ندارم با ایران تعامل کنم
قرارگاه خاتم: به مبدا پشتیبانی ارتش آمریکا حمله می‌کنیم
برجسته‌ترین ویژگی رهبر شهید، اخلاص خاص ایشان در درگاه خداوند بود
رییس جمهور وارد تهران شد
سپاه: به ۸۵ نقطه از تاسیسات مهم نظامی آمریکا حمله کردیم
بیانیه وزارت‌خارجه درباره نقض تفاهم‌نامه اسلام‌آباد توسط آمریکا
جزئیات حملات هوایی امروز رژیم تروریستی آمریکا به مناطقی از خوزستان
تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب در نجف اشرف
سنتکام حمله به اهدافی در جنوب ایران را تایید کرد
وقوع انفجارهای متعدد در بندرعباس، سیریک و قشم
ایران به نقض تفاهم اسلام آباد پاسخ قاطع می دهد
شهادت هشت نفر از دلاورمردان ارتش در حملات آمریکا
پیکر رهبر شهید انقلاب وارد کربلای معلی شد
هشدار چین درباره از سرگیری خصومت‌ها در غرب آسیا
دشمن جرئت ندارد یک تفنگدار در ساحل ما پیاده کند
قرارگاه خاتم: به مبدا پشتیبانی ارتش آمریکا حمله می‌کنیم  (۱۰ نظر)
ترامپ: یادداشت تفاهم تمام شد، قصد ندارم با ایران تعامل کنم  (۸ نظر)
سپاه: به ۸۵ نقطه از تاسیسات مهم نظامی آمریکا حمله کردیم  (۴ نظر)
قم، یکپارچه در سوگ و حماسه؛ بدرقه باشکوه امام مجاهد  (۲ نظر)
دریافت کارت ورود به جلسه امتحانات نهایی ۱۴۰۵  (۲ نظر)
مسیر تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب در تهران  (۱ نظر)
مراسم تشییع پیکر آقای شهید ایران در تهران _ ۵  (۱ نظر)
جزئیات حملات هوایی امروز رژیم تروریستی آمریکا به مناطقی از خوزستان  (۱ نظر)
۱۷۰۰ اتوبوس در آیین تشییع رهبر شهید امت در قم به مردم خدمات رایگان ارائه می‌کنند  (۱ نظر)
مجازی شدن امتحانات دانشجویان دکترا و کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد خوزستان  (۱ نظر)
روایت خبرنگاران از حزن و اندوه تا عزت و امید (۳)  (۱ نظر)
دشمن جرئت ندارد یک تفنگدار در ساحل ما پیاده کند  (۱ نظر)
چهارشنبه ادارات مازندران تعطیل است  (۱ نظر)
ترافیک در جاده‌های کشور پس از مراسم خداحافظی تهران با رهبر شهید  (۱ نظر)
سی‌وششمین اجلاس سران ناتو در آنکارا آغاز شد  (۱ نظر)