به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، در سالروز ولادت یکی از اهل بیت گرامی پیامبر اسلام (ص) قرار داریم. سال ۲۳۲ ه. ق در چنین روزی (۸ ربیع الثانی) یکی از نوادگان پیامبر (ص)، حضرت امام حسن عسگری (ع) دیده به جهان گشود. آن حضرت گرچه ۲۸ سال بیشتر زندگی نکرد، اما گنجینهای گرانبها از معارف و علوم اسلامی را از خود به یادگار گذاشت.
در شرح خصوصیات امام حسن عسگری (ع) گفته شده است که ایشان از سیمایی پر از مهر و عطوفت همراه با جذبه برخوردار بود، بطوریکه دیدار آن حضرت، افراد را تحت تاثیر قرار میداد. در تاریخ از اشخاصی نام برده شده که در ابتدا به دلیل ناآگاهی، از امام دوری میجستند، اما دراثر ملاقات با آن حضرت، متحول شده و در زمره دوستداران واقعی ایشان قرار میگرفتند. دوران امامت امام حسن عسگری (ع) حدود ۶ سال بود که امام بیشتر آن را در تبعید و زندان گذراند. آن حضرت با سه خلیفه عباسی (معتز، مهتدی و معتمد) هم عصر بود.
امام حسن عسگری (ع) در کودکی به اجبار خلفای عباسی، به همراه پدرش امام هادی (ع) مدینه را ترک کرد و در شهر سامرا - مرکز حکومت عباسیان در آن زمان - اقامت گزید. در آن دوران که خفقان و استبداد عباسیان بسیار شدید بود، امام حسن عسگری (ع) کمتر امکان مییافت تا جلسات درس و بحث تشکیل دهد و به سختی میتوانست مستقیماً با تودههای مردم و یا جویندگان دانش و معرفت، ارتباط برقرار کند. از اینرو آن حضرت به روشهای گوناگون بویژه از طریق نامهها و مکاتبات، آموزهها و مفاهیم جذاب دین را برای مردم تبیین میکرد.
علی بن محمد مالکی، مشهور به "ابن صباغ " که از دانشمندان بزرگ اسلامی است، درباره امام حسن عسگری (ع) چنین میگوید: "یگانه عصر خویش بود و کسی را یارای برابری با او نبود. او بر مَرکب دانش نشسته و با تدبیر خود، گرهها و مشکلات مردم را یکایک میگشود. همچنین با اندیشه نیرومند خود، حقایق را آشکار میکرد. "
تبیین جایگاه امامت و بیان اهمیت مسئله رهبرییکی از مسائل مهم در نظر اهل بیت پیامبر، تبیین جایگاه امامت و بیان اهمیت مسئله رهبری در جامعه اسلامی بود. اهل بیت پیامبر در فرصتهای گوناگون، آگاهیهای لازم را در زمینه ویژگیهای رهبری صالح و امین، به مردم میدادند. آنها این نکته را یادآور میشدند که هرگاه افرادی ناشایست و ستمکار بر مسند حکمرانی مردم قرار گیرند، جامعه آسیب میبیند و راه انحطاط را میپیماید. چنانکه در طول تاریخ رهبرانی را شاهد بوده ایم که جز انحراف، ستم و تباهی چیزی به ارمغان نیاورده اند. در رابطه با اهمیت و نقش امامت، امام حسن عسگری (ع) در نامهای به اسماعیل نیشابوری چنین فرمود: "هر کس در جهان، امام و پیشوای خود را نشناسد، حیران و سرگردان میشود. " در فرازی دیگر از این نامه آمده است: "از رحمت خداوند است که اموری بر مومنان واجب شده تا در میدان آزمایش زندگی، پاک از ناپاک شناخته شود و آنچه در دلهای شماست آزموده گردد. با عمل به واجبات دین، به سوی رحمت پروردگار پیشی گیرید تا مقام و منزلت تقوا پیشگان مشخص شود. "
یاری رساندن به مردم، افزون بر اینکه بذر شادی را در دلها مینشاند و گره از گرفتاریهای آنها باز میکند، روح صفا و صمیمیت و همدلی را نیز در پیکره جامعه تزریق میکند. از همین رو، امام حسن عسگری (ع) دو خصوصیت تقوا و سود رساندن به مردم را از برترین کمالات انسانی بر میشمرد و میفرماید: "دو خصلت است که بهتر و بالاتر از آنها چیزی نیست. ایمان به خدا / و سود رساندن به برادران. "
فردی به نام محمد بن حسن میگوید: روزی به امام حسن عسگری (ع) نامهای نوشتم و در آن از فقر و نداری خویش شکایت کردم. امام در جواب نامه من، مطالبی را بیان فرمود که موجب دلگرمی من شد. آن حضرت در جواب نامه چنین نوشت: "ما پناه کسانی هستیم که به ما پناهنده شوند و نور و روشنایی برای کسانی هستیم که از ما بینش و آگاهی بخواهند. کسی که ما (اهل بیت پیامبر) را دوست بدارد، در مراتب عالی بهشت با ما خواهد بود. "
ابوهاشم جعفری میگوید: "تنگدست بودم و میخواستم چند دینار از امام حسن عسگری (ع) طلب کنم. نزد ایشان رفتم، ولی از روی شرم چیزی نگفتم و به خانه بازگشتم. اما امام متوجه مشکلات من شد. ساعتی بعد یکی از فرستادگان آن حضرت، صد دینار از طرف ایشان برایم آورد. به همراه پیغامی که در آن نوشته بود: "اگر حاجتی داشتی، شرم مکن و بیم نداشته باش، طلب کن که آنچه را دوست داری، خواهی یافت. "
امام حسن عسگری (ع) درباره شناخت حقوق برادران دینی و فروتنی در برابر آنان فرمود: "کسی که به حقوق برادران خود آشناتر باشد، برای ادای آن حقوق بیشتر تلاش میکند و منزلتش نزد خدا بالاتر است. هرکه در دنیا برای برادران خود فروتنی کند، در پیشگاه خداوند از صدیقان محسوب میشود. "
آماده سازی جامعه برای دوران غیبت حضرت مهدی (عج)از ویژگیهای ممتاز زندگانی امام حسن عسگری (ع)، تسلیم نشدن آن حضرت در مقابل ظالمان و خود کامگان / و اراده استوار آن امام در پیمودن راه حقیقت بود. آن حضرت در دوران امامت خود، علاوه بر مسئولیت هدایت مردم، رسالت دیگری نیز برعهده داشت؛ و آن این بود که جامعه را برای دوران غیبت حضرت مهدی (عج) آماده کند. چرا که حضرت مهدی (عج)، منجی موعود عالم بشریت، فرزند امام حسن عسگری (ع) است و پس از امام حسن عسگری، دوران غیبت آغاز میشد. البته در آن دوران حساس و پر خفقان، جان فرزند امام، از سوی حاکمان ستمکار عباسی در خطر بود. اما با لطف و عنایت خداوند و تدبیر امام حسن عسگری (ع)، حضرت مهدی (عج) از خطرها درامان ماند و پس از رحلت پدرش امام حسن عسگری از انظار غایب شد. هم اکنون قرنها از دوران غیبت سپری شده است، ولی بطور مسلم روزی امام مهدی (عج) ظهور میکند و بنیان ستم و بی عدالتی را در جهان فرو میریزد تا عدل و قسط در سراسر عالم، مستقر شود. آن روز موعود به اذن خداوند فرا خواهد رسید.