• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۸۶۳۸۰
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۶
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

غار نمکدان قشم

غار نمکدان قشم با داشتن قندیل‌های مرمرین و بلورین در اشکال مختلف و با ۶ هزار و ۴۰۰ متر طول یکی از طولانی‌ترین غار‌های نمک جهان است.

به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، هرمزگان یکی از استان‌های جنوبی ایران است که در شمال تنگه هرمز قرار دارد. جاذبه‌های دیدنی بسیاری در این استان به چشم می خورد که با یک بار سفر نمی‌توانید از تمام آن‌ها بازدید به عمل بیاورید. یکی از این جاذبه‌ها که در این نوشتار می‌خواهیم به آن اشاره کنیم، گنبد نمکی و غار نمکدان است. نمک‌هایی که از این غار استخراج می‌شود یکی از بهترین نوع‌های نمک است و برای مصارف پزشکی بسیار به کار می‌رود. 

 

غار نمکدان قشم

 

موقعیت جغرافیایی غار نمکدان در قشم
غار نمکی جزیره قشم یکی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی در هرمزگان است که مجموعه‌ای از زیبایی‌های منحصر به فرد را در خود جای داده است. وجود رگه‌های سفید نمک بر بدنه این کوه از دور منظره‌ای زیبا را نمایان می‌سازد. این گنبد نمکی در فاصله‌ی ۹۰ کیلومتری از شهر قشم قرار گرفته است و در بخش انتهایی جنوب غربی جزیره کوه گنبدی با ارتفاع ۲۳۷ متر واقع است.
غار نمکی هرمزگان در فاصله ۲ کیلومتری از ساحل جاده همجوار خود قرار گرفته است، اگر اهل پیاده روی و گردش در طبیعت هستید پیشنهاد می‌کنیم که پای پیاده این مسیر را طی کنید. داخل این غار به ویژه در اعماق آن، نور کافی وجود ندارد و برای مشاهده استالاکتیت‌های بلورین نمک نیاز به چراغ قوه پرنور است. سقف غار نمک را قندیل‌های مرمرین و بلورین در اشکال مختلف پوشش داده اند و منظره‌ای بدیع به وجود آورده اند. سعی کنید حتما با کسی که نسبت به این غار آشنایی کامل دارد همسفر شوید تا از راه و چاه آن مطلع باشید.

 

غار نمکدان قشم

 

توصیف غار نمکدان
در کف این غار جریان‌هایی از آب نمک قابل مشاهده است که منظره فوق العاده‌ای را برای بازدید کنندگان پدید می‌آورد. رطوبت هوای جزیره و نفوذ آب در غار‌ها سبب چکیده شدن آب نمک اشباع شده بر بدنه قندیل‌ها می‌شود و باعث به وجود آوردن پیوسته این قندیل‌ها می‌شود. این جریان آب در دل کوه نمکدان به طور یک جریان دائمی زیرزمینی است و راه را به خارج از این غار می‌گشاید. در مقال این غار حوضچه‌ای طبیعی به رنگ سفید وجود دارد که آبی که از دل این غار بیرون می‌آید درون آن جمع می‌شود و به صورت یک چشمه نمک در دامنه کوه جلوه گری می‌کند. این جشمه در تمام طول سال جریان دارد و در بخش‌های داخلی این غار نمکدان نیز جریان آب قابل مشاهده است. گاهی آب نمک موجود در غار همانند آینه تصاویر را منعکس می‌کند و این خود باعث به وجود آمدن منظره‌ای زیبا و بی نظیر در این منطقه می‌شود. بستر اصلی این چشمه، رنگی سرخ دارد و می‌توان رسوبات گِل اخرا (خاک نسوز) را در آن مشاهده کرد. رسوباتی که در این منطقه به وجود آمده اند نیز حاوی ترکیبات اکسید آهن و به خصوص هماتیت هستند. بخش بالایی یا همان سقف غار نیز ساختار زیبایی دارد و توسط قندیل‌های بلورین که اشکال مختلفی دارند پوشیده شده است.

 

غار نمکدان قشم

 

بررسی‌های انجام شده بر روی نمک‌های غار نمکدان
نمک‌هایی که از این غار استخراج می‌شوند خاصیت دارویی دارند و از آن‌ها به عنوان نمکی برای علم طب به ویژه برای ورزشکاران حرفه‌ای به صورت کپسول مصرف می‌شود. ترکیباتی که نمک‌های درون این غار دارند از منیزیم تشکیل شده اند. با توجه به تحقیقات و بررسی‌هایی که  زمین شناسان دانشگاه شیراز و کشور چک بر روی غار نمکدان در هرمزگان انجام دادند،  متوجه شدند که این غار یکی از طولانی‌ترین غار‌های نمک جهان است و طول آن ۶ هزار و ۴۰۰ متر است.
با توجه به بررسی‌هایی که محققان دانشگاه شیراز بر روی ۶ هزار متر از این غار انجام داده اند سن نمک‌های این غار را به پیش از دوره کامبرین که تقریبا به ۵۷۰ میلیون سال پیش است بر می‌گردد. اما خود گنبدهاى نمکى و ظهور آن‌ها در این منطقه پدیدههاى جدید و جوانتر هستند، به طورى که برخى از این غار‌ها حدود ۶ هزار سال سن دارند.

 

غار نمکدان قشم


چگونگى ایجاد نمک هاى غار
در گذشته نمک‌ها به صورت یک لایه بودند که به مرور زمان برآمده شده و تحت اثر خاصیت شناورى که دارد، با توجه به آن که وزن حجمى آن‌ها از وزن سنگهاى اطراف آن کمتر است، آن‌ها را کنار مى زند و به سمت بالا حرکت مى کند.
غار‌ها و گنبد‌های نمکی در جزایر قشم و همچنین هرمزگان علاوه بر اینکه جزء پدیده‌های بی نظیر زمین شناسی محسوب می‌گردند نیز جزئی از ثروت‌های ملی کشور ایران هم هستند و باید در حفظ و نگهداری آن‌ها نسل در نسل تلاش کنیم و آن‌ها را مورد حفاظت قرار دهیم.
گنبد نمکى نمکدان، تنها گنبد نمکى در جزیره قشم است که از میان دماغه جنوب، تا قدیس سلخ و دماغه شمال غربى تا قدیس باسعیدو بالا آمده است و در نقشه تقریبا دایرهاى شکل و به قطر ۷ × ۵/۶ کیلومتر است. بام گنبدى داراى توپوگرافى نامنظم بوده و دیواره آن بسیار پرشیب است. در بخش جنوبى گنبد نمکى نمکدان، غارهاى نمکى یاد شده وجود دارد که ارتفاع آن‌ها تا ۲۰ متر نیز اندازه گیرى شده است.

 

غار نمکدان قشم


مسیر دسترسی به غار نمکدان در قشم
برای دسترسی به این جاذبه‌ طبیعی در استان هرمزگان باید به سمت غرب جزیره قشم سفر کنید. با عبور از فرودگاه قشم و پشت سر گذاشتن حدود ۶۰ کیلومتر وارد جاده شوسه نسبتا مناسبی می‌شوید که ۲۳ کیلومتر تا دهانه غار فاصله دارد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تشییع پدر سردار شهید سید حسین حسینی در وردنجان
اجرای سند تحول، حکمرانی نوین استاندارد را محقق می‌کند
الزام دستگاه‌های اجرایی فارس به رعایت حقوق ارباب‌رجوع در سایه سامانه فواد
زمان برگزاری آزمون وکالت ۱۴۰۵ اعلام شد
صدور مجوز اولیه ایجاد مرکز تجاری ایران در شانگهای
خدمات ویژه اتوبوسرانی ویژه شرکت کنندگان مراسم بزرگداشت رهبر شهید
شرایط مجاز بودن گردش به راست در تقاطع‌ها
ازسرگیری تئاتر در مشهد با اجرای نمایش آقای شهید ایران
۱۰ تن گندم از کشاورز بوئین‌زهرا، سفره نیازمندان را رنگین می‌کند
تداوم قرار‌های شبانه با صلابت و اقتدار تا پیروزی نهایی
فریاد انتقام‌خواهی مردم استان مرکزی در ۱۳۴ مین شب حماسه
حادثه نفتکش در جنوب عدن
توزیع سهمیه کود با ثبت نام کشاورزان در سامانه کنترل پایش کودی
فراخوان «ماه هنر تهران» تا ۳۰ تیر تمدید شد
وداع مردم با یک پدر را دیدم
انتشار نماهنگ «آرزوی کربلا»
آزمون کارشناسی ارشد پنجشنبه ۲۵ و جمعه ۲۶ تیرماه برگزار می شود
اردوی آماده سازی تیم ملی کشتی فرنگی
امنیت زیستی، تولید میگوی کشور را به ۶۲ هزار تن رساند
اهدای هزار جلد کتاب به کتابخانه‌های سیار استان سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
کاروان بزرگ زائران اربعین «عشاق‌الحسین(ع)» از رامشیر به سوی کربلا
علی نعمتی به لوسیل قطر پیوست
جزئیات حملات هوایی دشمن به ۸ شهر خوزستان
برنامه زمان‌بندی مدیریت بار اضطراری برق تبریز
کمربندی برغان تا دو ماه آینده افتتاح می‌شود
حمله سپاه به پایگاه آمریکایی دُقم در عمان
کاخ سفید دیگر برای ترامپ امن نخواهد بود!
تشییع شهید علیرضا زارعی ثانی در بردسکن؛ وداع با پدری که نوزاد دوماهه‌اش را به یادگار گذاشت
امروز؛ آغاز توزیع کارت آزمون کارشناسی ارشد
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد
جام جهانی ۲۰۲۶؛ برنامه مرحله نیمه نهایی با چهار مدعی قهرمانی
آبادان، هندیجان و ماهشهر هدف پرتابه‌های دشمن
قدردانی سازمان بین‌المللی دریانوردی از کشتی ناجی ایرانی
اطلاعیه خاموشی‌های موقت برق در استان کهگیلویه و بویراحمد
سازمان تروریستی سنتکام از حمله به ایران خبر داد
پیام رهبر انقلاب به مناسبت تشییع و تدفین پیکر رهبر شهید  (۸ نظر)
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد  (۳ نظر)
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد  (۳ نظر)
مرگ لیندسی گراهام سناتور جنگ طلب آمریکا  (۳ نظر)
گوترش: ایران و آمریکا مذاکره را از سرگیرند  (۲ نظر)
آغاز فعالیت مواکب اربعین حسینی در مرز‌های خوزستان از ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵  (۱ نظر)
تایید خبر شهادت ۲ بسیجی تامین امنیت در مشهد  (۱ نظر)
جزئیات حملات هوایی دشمن به ۸ شهر خوزستان  (۱ نظر)
واریز مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی در تیر ماه  (۱ نظر)
کاخ سفید دیگر برای ترامپ امن نخواهد بود!  (۱ نظر)
فیلمی از مزار مطهر رهبر شهید انقلاب در رواق دارالذکر  (۱ نظر)
ذوالقدر: در حمله به زیرساخت‌ها مقابله به مثل خواهد شد  (۱ نظر)
ثبت‌نام حج تمتع ۱۴۰۶ آغاز شد  (۱ نظر)
سامانه یکپارچه خدمات مشترکان شرکت‌های برق منطقه‌ای عملیاتی شد  (۱ نظر)
قالیباف: دوران توافقات یک‌طرفه به پایان رسیده است  (۱ نظر)