پخش زنده
امروز: -
پژوهشگران شیلیایی جمعه از کشف بقایای گونهای از دایناسورهای گیاهخوار موسوم به «گونکوکِن نانی» Gonkoken nanoi در منطقه پاتاگونیای شیلی، مرکز اکتشافات مهم دیرینهشناسی سالهای اخیر، خبر دادند که پیش از این وجود آنها در نیمکره جنوبی ثبت نشده بود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه، این گونه به طول حداکثر چهار متر، وزن یک تن و دارای منقاری شبیه اردک، ۷۲ میلیون سال پیش در جنوب شیلی میزیسته است.
الکساندر وارگاس، مدیر شبکه دیرینه شناسی دانشگاه شیلی و یکی از مسئولان این مطالعه که جمعه در مجله علمی «ساینس ادونسز» Science Advances منتشر و در سانتیاگو ارائه شد، گفت: «این گونه، از دایناسورهایی با ظاهری لاغر بودند که میتوانستند برای رسیدن به پوشش گیاهی در ارتفاع و در سطح زمین به راحتی به حالت دوپا یا چهارپا درآیند.»
کشف بقایای این گونه از دایناسورها که از سال ۲۰۱۳ آغاز شده است، نشان میدهد که پاتاگونیای شیلی پناهگاه گونههای بسیار باستانی «هادروسورها» بوده است، این دایناسورهای منقار اردکی مربوط به دوره کرتاسه، در آمریکای شمالی، آسیا و اروپا زندگی میکردند.
این پژوهشگر گفت حضور این گونه دایناسورها در این سرزمینهای دورافتاده جنوبی، دانشمندان را شگفتزده کرده و اکنون این سوال برایشان ایجاد شده است که اجداد آنها چگونه به این منطقه رسیدهاند؟
«گونکوکِن نانی» پنجمین گونه دایناسور کشف شده در شیلی پس از کیلسور دیه گو سوآرِزی (Chilesaurus diegosuarezi)، آتاکاماتیتان چیلِنسیس (Atacamatitan chilensis)، آراکار لیکانانتای (Arackar licanantay) و استگارِس النگاسِن (Stegouros elengassen) است که در همان منطقه کشف شده است.
نام «گونکوکِن» از زبان «تِهوئلچه» - نخستین ساکنان این منطقه تا پایان قرن ۱۹- گرفته شده و به معنای «شبیه اردک وحشی یا قو» است.