نکتههای طلایی برای روزه داری افراد مبتلا به دیابت
کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان نکات طلایی برای روزه داری افراد مبتلا به دیابت را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر مهرداد عباباف شوشتری گفت: روزه داری در بیماران دیابتی نوع دو که رزیم غذایی مناسب بیماری خود را رعایت میکنند یا از داروهای کاهنده قند خون استفاده میکنند، نه تنها مضر نیست و عوارضی ندارد، بلکه میتواند مفید هم باشد.
وی افزود: در افراد دیابتی که بیماری آنها کنترل شده است و در این رابطه به خوبی آموزش دیده و به صورت مداوم زیر نظر پزشک قرار داشته اند، تغییرات زیادی در سطح گلوکز خون در طول ماه رمضان دیده نمیشود.
دکتر عباباف شوشتری ادامه داد: اگر بیماران دیابتی این شرایط را داشته باشند، نباید روزه بگیرند:
- افرادی که در ۳ ماه قبل از رمضان، سابقه افت شدید قندخون منجر به بستری در بیمارستان یا سابقه عوارض شدید و حاد دیابت مانند کتواسیدوز یا کمای دیابتی را داشته اند.
- افرادی که به طور مکرر افت قند خون دارند.
- افرادی که بیماری دیابت درآنها به خوبی کنترل نشده است.
- بیمار دیابتی که دچار یک بیماری حاد مانند عفونت شده باشد.
- بیمار دیابتی که اکنون باردار است.
- بیماران تحت دیالیز مزمن و کسانی که مبتلا به نارسایی کلیه بر اثر دیابت هستند.
- بیماران دیابتی که دچار درگیری چشمی پیشرفته یاعوارض شدید عروقی مغزی و قلبی دیابت هستند.
- سالمندان مبتلا به دیابت که تنها زندگی میکنند. اختلال حواس دارند یا وضعیت جسمانی مناسبی ندارند.
- بیماران دیابتی که دوزهای بالای انسولین را در یافت میکنند.
- کسانی که دچار اختلالات شناختی بوده و مجبور به استفاده از داروهای روان پزشکی هستند.
کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: مواردی که لازم است بیماران دیابتی قبل از شروع ماه رمضان به آن توجه کنند، به شرح زیر است:
- قبل از شروع ماه مبارک رمضان بررسی وضعیت فیزیکی بدن از جمله وزن، فشار خون، میزان چربی خون، میزان قند خون، بررسی وضعیت چشمها، قلب، کلیهها، سیستم عصبی، لثه و دندانها ضروری است.
- لازم است افراد دیابتی افطار و شام را با فاصله دو تا سه ساعت از هم میل کنند و از یک بار خوردن مقدار زیادی غذا خود داری کنند.
- غذاهای مورد توصیه غذاهای سریع الهضم مانند گوشت جوجه مرغ یا جوجه خروس و گوشت بره جوان که با زرشک سرکه آب غوره، یا آب لیمو چاشنی دار شده باشد.
- استفاده از آب لیمو، انار و سکنجبین توصیه شده است.
- بالنگ لطیف کننده و تصفیه کننده خون از صفرا و مانع ریختن صفرا به معده بوده و در تقویت معده و کبد و تسکین حرارت انها و بر طرف شدن تشنگی نقش دارد.
- زرشک قاطع صفرا و مسکن تشنگی وکاهش دهنده حرارت معده و کبد است و برای بیماران دیابتی مناسب میباشد.
- آب لیموی تازه مقوی معده و کبد گرم است. آ ب لیمو در بیماران دیابتی باعث کاهش قند خون و کاهش کلسترول خون خواهد شد.
- شربت انار مقوی معده است.
- سکنجبین نیز بر طرف کننده تشنگی مقوی معده و قاطع صقرا است.
- انار در افرادر دیابتی منجر به کاهش قند خون، تنظیم چربی خون و کاهش فشار خون بالا خواهد شد.
- بیماران مبتلا به دیابت در این ماه از ورزش و حرکات سخت و خسته کننده و هیجانات روحی مانند خشم خود داری کنند. زیرا این کارها منجر به مصرف بیش از حد گلوکز و افت قند خون میشود.
- انجام حرکات ورزشی ملایم و معمول به ویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع دو در فاصلهی افطار تا سحر قابل قبول میباشد.
- باید قند خون بیمار به صورت مرتب قبل از افطار، دو ساعت پس از افطار، و قبل از سحر با دستگاه گلوکومتر اندازه گیری شود.
- بیمار دیابتی باید در صورت احساس علایمی مانند ضعف بی حالی سر درد سرگیجه تعریق یا اختلال هوشیاری در طی روزه داری باید بلافاصله قند خون خود را اندازه گیری کرده و روزه خود را افطار کند.
- مصرف وعده سحری در بیماران دیابتی ضروری است و زمان مصرف آن باید در دیرترین زمان ممکن باشد.
- زمان مصرف وعده افطار باید در زودترین زمان ممکن تنظیم شده باشد تا از کاهش بیش از حد قند خون جلو گیری به عمل بیاید.