• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۲۹۳۰۴۶
تاریخ انتشار: ۰۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۰
اقتصادی » آب و انرژی

سرمایه صندوق توسعه ملی به سمت کاهش خام‌فروشی نفت و ناترازی گاز هدایت شود

کارشناس صنعت نفت گفت: سرمایه صندوق توسعه ملی به جای ورود به بخش‌هایی که سرمایه‌گذار خصوصی می‌تواند در آن‌جا ورود کند، باید به سمت بخش‌هایی که کشور به آنها نیاز فوری دارد، هدایت شود.

سرمایه صندوق توسعه ملی به سمت کاهش خام‌فروشی نفت و ناترازی گاز هدایت شود
 
 نصرالله زارعی کارشناس صنعت نفت، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما،، با اشاره به بحث‌­های مطرح شده در زمان بررسی برنامه هفتم درباره سرمایه­‌گذاری صندوق توسعه ملی در بالادست صنعت نفت به علت وصول مطالبات معوق این صندوق اظهار کرد: باید پرسید که چرا این مطالبات وصول نشده و آیا دولت­‌ها و شرکت­‌هایی که پولی از صندوق گرفته‌­اند، می‌­توانستند بازپرداخت را انجام دهند؟ پاسخ منفی است.  
این کارشناس صنعت نفت تأکید کرد: صندوق توسعه ملی در سال ۹۳ حدود ۴۵ میلیارد دلار بر اساس قانون بودجه آن سال، دو قرارداد با شرکت ملی نفت امضا کرد. یکی از آن­‌ها برای توسعه فاز‌های ۱۰ گانه پارس جنوبی بود و دیگری، به میادین غرب کارون مربوط می‌­شد که دو خط لوله سراسری و خط لوله گوره به جاسک در آن منظور شده بود.
وی اضافه کرد: شرکت ملی نفت در قالب این قراردادها، حدود ۲۰ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی تأمین سرمایه انجام داد. سوال این است که چرا شرکت ملی نفت نتوانسته در این مدت هفت ساله، ۲۰ میلیارد دلار را برگرداند؟ همان شرایطی که آن زمان وجود داشته، هنوز هم حاکم است .
زارعی گفت: صندوق توسعه ملی می­‌خواهد خودش متولی شود که هم صدور پروانه­‌ها خلاف اصل ۴۵ قانون اساسی است و هم این که طبق اساسنامه این صندوق، صندوق توسعه ملی از سرمایه‌­گذاری در تملک دارایی و رد بدهی‌­های دولت منع شده است.
وی تأکید کرد: هیئت عامل صندوق توسعه ملی در سال ۱۳۹۱ یک مصوبه داشته که در آن، هشت بسته سرمایه‌­گذاری تصویب شده و یکی از آن­‌ها مربوط به بخش نفت است. آن مصوبه به موافقت مقام معظم رهبری منوط شده است و ایشان نیز تاکنون با این مصوبه موافقت نکرده‌­اند.
این کارشناس صنعت نفت ادامه داد: برخی می‌گویند به علت این که شرکت ملی نفت انحصار دارد، ناکارآمد است؛ طبق اصل ۴۵ قانون اساسی، انحصار مالکیتی و حاکمیتی در تولید نفت و گاز باید حفظ شود و نباید اختیارات تولید را به بخش­‌های نیمه‌­دولتی و خصوصی بدهیم.
وی درباره ناکارآمدی­‌ها نیز با ذکر مثالی توضیح داد: اولین تفاهم­نامه IPC در سال ۱۳۹۵ با یک شرکت شبه‌­دولتی امضا شد که در سال ۱۳۹۹ به قرارداد تبدیل شد. در سال ۱۴۰۱ قرارداد موثر شد و به پیمانکار اجازه کار کردن دادند. این پیچیدگی فرآیند اداری است که ناکارآمدی را به وجود آورده و باید اصلاح شود.
 زارعی گفت: مدیران صندوق توسعه ملی از واژه سرمایه­‌گذاری غیرمداخله‌­ای استفاده می­‌کنند. وقتی یک سرمایه­‌گذار، سهام و سرمایه طرحی را تأمین می‌­کند، به نوعی دارای اختیارات ویژه و حق وتو است. چه تضمینی وجود دارد که این سرمایه‌­گذاری به نتیجه برسد؟ صندوق توسعه ملی به این صورت وارد یک سرمایه­‌گذاری خطرپذیر و زمان‌بر می‌­شود که حداقل ۱۵ سال طول می‌کشد تا به سود برسد.
وی اظهار کرد: صندوق توسعه ملی حتما باید سرمایه‌­هایش را به سمت فعالیت‌­های مولد سوق دهد؛ پس می‌تواند در صنایعی مثل پالایشگاه­‌ها و پتروشیمی­‌ها که اصل ۴۴ قانون اساسی اجازه می­‌دهد، ورود کند.
این کارشناس صنعت نفت در پایان تأکید کرد: اکنون مشکل بزرگ کشور خام فروشی است؛ صندوق توسعه ملی می­‌تواند در احداث پتروپالایشگاه‌­های جدید ورود کند. ناترازی گاز هم معضل بزرگ دیگری است که در کشور وجود دارد؛ آن قدر که صندوق توسعه ملی باید همه اندوخته خود را برای رفع آن استفاده کند و به فشارافزایی پارس جنوبی در کنار توسعه میادین جدید گازی بپردازد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
گذشت اولیای دم از قصاص
برگزاری مراسم تجلیل از ۳۰ گروه جهادی دانشجویی در کهگیلویه و بویراحمد
اهدای عضو دوازدهمین ایثارگر اعزامی از اردبیل در سال ۱۴۰۴
کلاهبردار ۲۵۰ هزار دلاری شناسایی و دستگیر شد
اتمام حجت با نهادهای کم کار در حوزه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
پیگیری پرداخت مطالبات کارکنان گروه ملی فولاد
تاکید بر اجرای سریع توافقات ۱۲ سند همکاری با پاکستان
میزبانی کیش از دومین جشنواره موسیقی کار و آیین‌های جنوب ایران
مروری بر چند برنامه تلویزیونی
افزایش دمای کمینه در استان همدان
اعمال محدودیت ترافیکی در آزادراه تهران شمال و جاده چالوس
برگزاری رالی تور گردشگری خانوادگی در تهران
دستگیری ۴۴۰ سارق و معتاد متهاجر در کهگیلویه و بویراحمد
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند
اکران دو مستند شگرد و پهلوانان در ساری
سلام سرمای پاییزی به زاهدان
معرفی برگزیدگان مرحله استانی مسابقات قرآن کریم مدهامتان در قزوین
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند 
شمس الدین رحمانی، چهره‌ای جامع در اندیشه ایرانی
شهرک صنعتی ورزنه موتور اشتغال شرق استان خواهد بود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود
واکنش چین به تهدید نظامی آمریکا علیه نیجریه
فاصله قیمت زعفران از تولید تا مصرف
استعفا در شرایط حساس
زهران ممدانی، اولین شهردار مسلمان نیویورک شد
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز‌های کسب و کار
روزنامه‌های فردای ۱۳ آبان
هدف از جنگ ۱۲ روزه براندازی نظام جمهوری اسلامی بود
کشف ۱۵۶ دستگاه خودروی لوکس قاچاق به ارزش ۸۸۵ میلیارد تومان
وزیر خارجه ارمنستان: روابط ما با ایران راهبردی است
آغاز دهمین سوگواره نمایش آیینی «نگین شکسته» در مشهد
ایروانی: اظهارات ترامپ تهدید علیه صلح‌وامنیت بین‌المللی است
پخش زنده والیبال ایران و بحرین در شبکه ورزش
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)