• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۱۴۹۵۳
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۶
خوزستان » علمی فرهنگی

محل گزش مار و عقرب را تیغ نزنید؛ زهر به سرعت منتشر می‌شود

متخصص مسمومیت‌ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز گفت: وجود گرمای شدید هوا در بیشتر ماه‌های سال، زمینه‌ساز فعالیت بالای حیوانات زهردار مانند مار و عقرب است.

محل گزش مار و عقرب را تیغ نزنید؛ زهر به سرعت منتشر می‌شود

به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان خوزستان، دکتر علی‌حسن رحمانی توضیح داد: آغاز فصل گزش‌ها معمولاً از هفته دوم فروردین‌ماه است و اوج آن در اردیبهشت‌ماه و خردادماه دیده می‌شود. موارد گزش در تیرماه کاهش پیدا می‌کند و با توجه به شرایط اقلیمی، ممکن است در مردادماه مجددا افزایش یابد.

دکتر رحمانی افزود: البته در شهریورماه و مهرماه نیز مواردی از گزش گزارش می‌شود، ولی شدت آن کمتر است. بین ۸۰ تا ۹۰ درصد گزش‌های مار و عقرب کشور در خوزستان اتفاق می‌افتد. به طوری‌که حتی در فصل‌های سرد مانند پاییز و زمستان نیز بیمارانی را به دلیل مار یا عقرب گزیدگی در بیمارستان بستری می‌کنیم.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار داشت: معمولا در کل کشور ۲۰ تا ۳۰ هزار مورد گزش در سال ثبت می‌شود که از این تعداد، حدود ۵ هزار مورد به خوزستان اختصاص دارد. بیمارستان رازی اهواز، مرکز ارجاع گزش بزرگسالان در استان است و به‌طور متوسط روزانه ۱۰ تا ۱۵ مورد بستری ناشی از مار یا عقرب گزیدگی دارد. استان خوزستان یکی از استان‌های ارجاع کشور در این زمینه است و از نظر آمار و شدت گزش، خوزستان نه‌تنها در ایران، بلکه در سطح جهان هم در رده‌های نخست قرار دارد.

این متخصص مسمومیت‌ها عنوان کرد: فعالیت‌های عشایری، فصل ییلاق، کشاورزی و انجام مشاغلی در فضای باز مانند فعالیت‌های ساختمانی و بنایی، باعث افزایش تماس مستقیم مردم با این جانوران می‌شود و حضور در محیط‌های طبیعی، خطر مواجهه با مار، عقرب، عنکبوت و زنبور را بیشتر می‌کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره گونه‌های مهم و خطرناک عقرب‌ها در خوزستان توضیح داد: تمام عقرب‌ها زهر دارند، اما از میان آنها، سه گونه از نظر شدت سمیت مهم‌ترند که دو موردشان بسیار خطرناک هستند؛ خطرناک‌ترین گونه، عقرب گادیم (Hottentotta) می‌باشد که زرد رنگ است و چنگال‌های سیاه دارد. این گونه کشنده‌ترین عقرب در ایران و حتی در جهان محسوب می‌شود و بیش از ۹۵ درصد مرگ‌ومیر‌های ناشی از عقرب‌گزیدگی در کشور، مربوط به این نوع است.

وی ادامه داد: شایع‌ترین گزش‌ها توسط عقرب توسن اتفاق می‌افتد که زرد رنگ است، اما خطر مرگ ندارد و اغلب موجب علائم موضعی مانند درد و التهاب می‌شود.

دکتر رحمانی عنوان کرد: عقرب سیاه گونه دیگری از انواع عقرب‌هاست که گزش آن بیشتر در کودکان، خطرناک است و با سم عصبی، ممکن است باعث تشنج و مرگ در اطفال شود. این عقرب در بزرگسالان، باعث ایجاد اسپاسم عضلانی شدید می‌شود، اما تا به امروز در استان، مرگ‌ومیر ناشی از آن نداشته‌ایم.

این متخصص مسمومیت‌ها اظهار کرد: برخلاف تصور عمومی، رنگ یا اندازه عقرب تعیین‌کننده شدت زهر نیست؛ یک عقرب زرد کوچک ممکن است کشنده باشد، در حالی که عقرب سیاه بزرگ گاهی تنها موجب درد موضعی می‌شود.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در ادامه به ویژگی‌های زهر و علائم حیاتی گزش اشاره کرد و گفت: زهر عقرب گادیم باعث تخریب گلبول‌های قرمز خون می‌گردد، به طوری که ادرار بیمار کاملاً خونی می‌شود و تفاوتی با کیسه‌ی خون ندارد و در ادامه، اختلال انعقادی، نارسایی کلیه، نارسایی تنفسی و مرگ اتفاق می‌افتد.

وی افزود: آنچه که اهمیت دارد این است که در بسیاری از موارد، محل گزش قابل مشاهده نیست و علائم اولیه مانند درد یا تاول هم دیده نمی‌شود و عوارض سمی تا ۴۸ ساعت بعد ظاهر می‌شود. بنابراین، در این شرایط تاکید می‌شود بیمار حتی اگر علائم خفیف داشته باشد، حتما باید در مرکز درمانی بستری شود.

دکتر رحمانی همچنین درباره مار‌های زهردار رایج توضیح داد: در ایران، ۹۵ درصد مار‌ها زهردار نیستند. اما مار جعفری (Echis carinatus) شایع‌ترین مار زهردار ایران است. این مار کوچک، ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر طول دارد، بسیار تهاجمی است و با مالیدن فلس‌ها به هم، صدای هشدار ایجاد می‌کند.

وی اظهار داشت: دیگر گونه‌ها شامل گرزمار، افعی زنجانی، افعی دماوندی، مار شاخ‌دار، افعی دم‌عنکبوتی و کبرای سیستان و بلوچستان هستند. مار جعفری با اینکه اندازه کوچکی دارد، عامل بیش از ۸۰ درصد گزش‌های خطرناک در کشور به شمار می‌رود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره اقدامات اولیه در مواجهه با گزش بیان کرد: اگر امکان دارد، عکس یا نمونه حیوان را (با رعایت ایمنی) برای شناسایی به مراکز درمانی ارائه دهید. حیوان را از بدن جدا کنید؛ چون ممکن است چند بار نیش بزند. در این شرایط فرد آسیب‌دیده به خصوص کودکان را آرام کنید و اندام گزیده شده را بی‌حرکت و پایین‌تر از سطح قلب نگه دارید. زیورآلات یا لباس‌های تنگ را از عضو آسیب‌دیده خارج کنید.

دکتر رحمانی همچنین توصیه کرد: هرگز محل نیش را تیغ نزنید و یا مک نکنید، چون زهر به سرعت منتشر می‌شود و این کار هیچ کمکی نمی‌کند. از کمپرس، فشار دادن، یا بستن محکم عضو گزش‌خورده بپرهیزید؛ این اقدامات می‌توانند آسیب را بیشتر کنند.

این متخصص مسمومیت‌ها گفت: هر علامت غیرعادی مانند درد شدید، تورم، خارش، کبودی، تغییر رنگ ادرار یا مشکلات تنفسی باید به عنوان زنگ خطر تلقی شود و چنانچه فرد مار یا عقرب را نشناسد، باید فوراً به مرکز درمانی مراجعه کند؛ تاخیر در مراجعه، مهم‌ترین عامل مرگ‌ومیر است.

وی اظهار داشت: در تمامی مراکز درمانی پادزهر موجود است ولی مراکز ارجاع اصلی در استانی مانند خوزستان، بیمارستان رازی برای بزرگسالان و فوق‌تخصصی ابوذر برای کودکان است.

دکتر رحمانی در خصوص راه‌های پیشگیری از گزش، به مردم توصیه کرد: هنگام فعالیت در فضای باز مانند زمین‌های کشاورزی یا دامداری باید از پوشش محافظ، دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنید و پیش از پوشیدن کفش یا لباس، آن را به خوبی بررسی نمایید. البته در مناطق آپارتمانی نگرانی زیادی وجود ندارد، اما در خانه‌های ویلایی و روستایی باید هوشیارتر باشید. همچنین تاکید می‌شود از خوددرمانی هنگام گزش توسط مار یا عقرب به شدت اجتناب کنید؛ چون اقدام اشتباه می‌تواند آسیب را شدیدتر و درمان را سخت‌تر کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کسب مدال طلا توسط تیرانداز آذربایجان شرقی در مسابقات کشوری 
بازیکن سابق استقلال سرمربی جدید شهرداری نوشهر 
انسجام ملی و تدبیر رهبری، رمز اقتدار ایران اسلامی درجنگ ۱۲ روزه صهیونی - آمریکایی
دیدار نماینده ولی‌فقیه در استان یزد با خانواده شهدای اقتدار
برپایی میز خدمت جهادی در مصلا‌های نماز جمعه گیلان
غبار کارخانه نسوز در گلوی مردم دهاقان
خرید تضمینی ۶۷ هزار تن گندم در مازندران
توزیع ۱۵هزار تن کالای اساسی در بازار خراسان شمالی
انسجام ملی بزرگترین دستاورد جنگ تحمیلی ۱۲ روزه بود
آغاز ثبت نام بر اساس سوابق تحصیلی در مقطع کاردانی پیوسته دانشگاه آزاد
پویش‌هایی برای ایران
پلمب مکان غیرقانونی سقط جنین در چالوس
بازدید رئیس رسانه ملی از پشت صحنه «سبزواران» و قدردانی از دست اندرکاران این مجموعه
دیدار وزرای خارجه چین و آمریکا برای مدیریت اختلافات
انتصاب فرمانداران جدید در سه شهرستان استان آذربایجان غربی
نجات جان ۲۰۰ نفر از مرگ در دریا
ترامپ تعرفه ۳۵ درصدی بر کالا‌های کانادایی اعمال می‌کند
یک کشته در حادثه رانندگی در محور فیروزه- قوچان
پوشش ارتباطی استان بوشهر بهبود یافت
حماسه ماندگار مردم در راهپیمایی جمعه خشم و نصر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سفیر کره شمالی: در صورت نقض آتش‌بس، در کنار ایران هستیم
اصفهان در وضعیت خطرناک آلودگی هوا
دروغ مدیر کل آژانس؛ بهانه تجاوز به ایران
خروج اتباع افغانستانی غیرمجاز از مرز دوغارون
خون پاک شهدا، شکست را به دشمن تحمیل کرد
سفر سخنگوی دولت به بوسنی و انتقال پیام پزشکیان
تکرار تجاوز به کشور با پاسخی پشیمان‌کننده‌تر مواجه خواهد شد
تیم فوتبال استقلال راهی ترکیه می‌شود
پاری‌سن‌ژرمن حریف چلسی در دیدار پایانی شد
قالیباف: انسجام ملی مهم‌ترین دستاورد جنگ بود
معارفه وحید هاشمیان در جمع سرخپوشان
رئیس مجلس از ابعاد جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و نقش رهبر انقلاب می‌گوید
عارف: فرمانده کل قوا، محور مدیریت جنگ ۱۲ روزه بود
انفجار گاز در برج پامچال چیتگر با هفت مصدوم
تاب آوری بخش معدن در طوفان تهدیدات فرصت راهبردی برای اقتصاد
فعالیت پدافند هوایی تبریز برای انهدام ریزپرنده ها  (۴ نظر)
ترامپ ادعا کرد: زمان مذاکرات بعدی با ایران مشخص شده است  (۴ نظر)
اعتماد به روند گفت‌وگو، شرط بازگشت به مذاکره  (۳ نظر)
اغلب جاسوسان رژیم صهیونیستی با کمک مردم شناسایی شدند  (۳ نظر)
کاهش بیش از ۵۱ هزار واحدی شاخص بورس  (۲ نظر)
عیادت نماینده ولی فقیه در گیلان از جانشین پلیس راه رشت - لاهیجان  (۲ نظر)
آمریکا بداند تنها راه صلح پایدار گفت‌وگوی محترمانه است  (۲ نظر)
سفیر کره شمالی: در صورت نقض آتش‌بس، در کنار ایران هستیم  (۱ نظر)
ساماندهی خوبی برای خروج اتباع انجام شده است  (۱ نظر)
شبکه تروریستی اینترنشنال به طور کامل هک شد  (۱ نظر)
ضربه کاری نیرو‌های مسلح منجر به درخواست آتش بس شد  (۱ نظر)
معابر شهر به نام‌ «شهدای اقتدار» مزین شد  (۱ نظر)
اسرائیل باید به حضور در سرزمین‌های اشغالی پایان دهد  (۱ نظر)
تولید ۲۹۵ فراورده حیاتی با کمک بافت پیوندی  (۱ نظر)
انفجار گاز در برج پامچال چیتگر با هفت مصدوم  (۱ نظر)