• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۲۱۴۰۲
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۶
اقتصادی » معدن و صنایع معدنی
گزارش مکتوب:

تخفیف معدنی؛ کلید طلایی جنوب کرمان

در پیچ و تاب معادن غنی، اما محروم جنوب کرمان، وعده تخفیفات حقوق دولتی توسط وزیر صمت نه تنها دریچه‌ای به سوی آبادانی می‌گشاید، بلکه آزمونی برای تبدیل نفرین منابع به فرصت‌های پایدار است – سیاستی که می‌تواند هزاران شغل ایجاد کند یا در باتلاق چالش‌های زیست‌محیطی و اقتصادی فرو رود.

تخفیف معدنی؛ کلید طلایی جنوب کرمان؟ در حال تکمیل

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، وزیر صنعت، معدن و تجارت، سید محمد اتابک، در نشستی با فعالان اقتصادی جنوب کرمان، کرمان را بهشت معادن نامید و بر ظرفیت‌های معدنی این منطقه – از مس و طلا تا تیتانیوم – تأکید کرد. او اعلام کرد که با هماهنگی استاندار کرمان و در شورای معادن، تخفیفات حقوق دولتی تنها برای شرکت‌هایی اعمال خواهد شد که به مسئولیت‌های اجتماعی پایبند باشند؛ یعنی سرمایه‌گذاری مستقیم در توسعه جنوب کرمان، جایی که معادن ساردوئیه نیاز فوری به زیرساخت‌هایی مانند برق، آب و جاده دارند تا سرمایه‌گذاری را تسهیل کنند. این سیاست، توسعه معادن مس با تمرکز بر فرآوری و تولید کنسانتره را اولویت می‌دهد و آن را مزیت اصلی کشور می‌داند.

تخفیف معدنی؛ کلید طلایی جنوب کرمان؟ در حال تکمیل

تحلیل این اظهارات، که جزئیات آن در سایت رسمی دولت (dolat.ir) منتشر شده، نشان می‌دهد که حقوق دولتی – مالیاتی بر ارزش یا حجم مواد معدنی استخراج‌شده (معمولاً ۵ تا ۱۰ درصد بر اساس قانون معادن) – همیشه چالش‌برانگیز بوده است. هدف این حقوق، تأمین درآمد دولت برای امور توسعه‌ای است، اما معایبی مانند نرخ بالا که سودآوری شرکت‌ها را کاهش می‌دهد، عدم شفافیت در محاسبه (که گاهی به فساد منجر می‌شود)، و بازگشت ناکافی به مناطق محلی، آن را به مانعی برای سرمایه‌گذاری تبدیل کرده است. وزیر با پیشنهاد تخفیفات مشروط، به دنبال اصلاح این روند است: کاهش هزینه‌ها برای جذب سرمایه‌گذاران، تشویق مسئولیت اجتماعی (مانند هزینه ۱۰۰ میلیارد تومانی شرکت ملی مس برای مدارس و جاده‌ها در جنوب کرمان، بر اساس گزارش ایرنا تیر ۱۴۰۳)، و جبران عقب‌ماندگی منطقه‌ای که نرخ بیکاری ۱۵ درصدی و مشکلات زیست‌محیطی مانند خشکسالی را به همراه دارد.

تخفیف معدنی؛ کلید طلایی جنوب کرمان؟ در حال تکمیل

در بعد اقتصادی، این سیاست با پیمان‌های بین‌المللی دولت چهاردهم همخوانی دارد. وزیر به عملیاتی کردن صادرات با تعرفه صفر یا ۵۰ درصدی به اوراسیا اشاره کرد، جایی که ۷۸ درصد کالا‌های ایرانی با تعرفه صفر صادر می‌شوند و می‌تواند صادرات مس را ۳۰ درصد افزایش دهد (گزارش تسنیم، تیر ۱۴۰۳). کشف ذخایر ۱۰۰ میلیون تنی تیتانیوم در ساردوئیه (فارس نیوز، خرداد ۱۴۰۳) و پیش‌بینی ۵۰۰۰ شغل جدید از فرآوری محلی مس (ایسنا، فروردین ۱۴۰۳)، فرصت‌های این طرح را برجسته می‌کنند، اما چالش‌هایی مانند تحریم‌ها، نوسان قیمت جهانی مس (حدود ۹۵۰۰ دلار در تن در ۲۰۲۴) و اعتراضات زیست‌محیطی (روزنامه شرق، اردیبهشت ۱۴۰۳) همچنان تهدیدکننده‌اند.

تحلیلگران معتقدند که کرمان با ۴۰ درصد ذخایر مس ایران، ظرفیت تبدیل جنوب استان به مرکز معدنی را دارد، اما موفقیت به نظارت قوی نیاز دارد تا تخفیفات به سوءاستفاده منجر نشود. این ابتکار می‌تواند الگویی برای دیگر استان‌ها باشد و حتی ۱۰ هزار شغل ایجاد کند، اما بدون اجرای شفاف، ممکن است تنها به وعده‌ای گذرا تبدیل شود.

در نهایت، این سیاست وزیر صمت می‌تواند شکاف بین استخراج ثروت و توسعه محلی را پر کند، اما سؤال کلیدی این است: آیا جنوب کرمان واقعاً از این تخفیفات منتفع خواهد شد یا چالش‌های قدیمی، آن را به حاشیه می‌راند؟ پاسخ در ماه‌های آینده روشن خواهد شد.

نویسنده: آمنه فلاحتکار 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
۲ مصدوم و ۱ فوتی در سانحه رانندگی در محور مهاباد به ارومیه
برپایی ۳ موکب در مرز بازرگان برای استقبال از زائران اربعین حسینی
روایت ۷۸ سال دلدادگی پیرغلام حسینی در بروجرد
قطعی 5 ساعته گاز در رشت
ورزشگاه ۱۵ هزار نفری شهید باکری ارومیه ؛ زیر ساخت توسعه ورزش حرفه‌ای
پیشنهاد تبدیل بخشی از شهرک ارکیده و زندان اوین به موزه جنگ
پیشتازی ایلام در کاهش سرقت
۲ فوتی و چهار مصدوم در تصادف جاده فیروزآباد - جم
تولید یک سوم سیم و کابل کشور در استان زنجان
خبر‌های «پشت صحنه»، شنبه ۲۸ تیر
اعزام ملی‌پوشان اسکیت آزاد اصفهان به کره جنوبی
مازاد تولید هندوانه در ترکیه
افتتاح مرکز مشاوره در استان چهارمحال و بختیاری
راهیابی دانشجویان دانشگاه صنعتی شاهرود به مرحله نهایی المپیاد دانشجویی
تقدیر وزیر علوم از ایستگاه‌های آموزش شهروندی در کنکور ۱۴۰۴
تزریق ۱۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه به ۶ واحد راکد در ارومیه
رقابت ورزشکاران ناشنوا برای حضور در المپیک توکیو
تأکید بر ضرورت گفتمان سازی در جهاد تبیین
۸۰ فضای آموزشی در شهرستان بردسکن، نیازمند تخریب و بازسازی
مرمت یک اثر تاریخی در رُشتخوار خراسان رضوی 
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تقابل ایران و پاکستان در مرحله نهایی والیبال قهرمانی آسیا
تقابل حساس والیبال نوجوانان ایران و ژاپن از شبکه ورزش
دفترچه سوالات «علوم تجربی» نوبت دوم کنکور ۱۴۰۴ منتشر شد
کشتی آزاد رنکینگ اتحادیه جهانی؛ سوادکوهی به دیدار رده بندی رفت
جنگ حقوقی بین‌المللی مرکز وکلا علیه آمریکا و دشمن صهیونیستی
تدوین برنامه ملی کاهش هزینه تولید در بخش کشاورزی
پخش زنده سه رقابت والیبال لیگ ملت‌ها از شبکه ورزش
ایران؛ الگوی مقاومت، پیشرفت و دیپلماسی در برابر تحریم‌ها
رقابت پرمتقاضی‌ترین رشته آزمون سراسری آغاز شد
ایلام؛ امن‌ترین استان در راه‌ها و کاهش تصادفات
توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی آغاز شد
نشست شورای عالی قضایی
«احمد الشرع» دمشق را ترک کرد
با پسماندسوزی عمدی برخورد قانونی خواهد شد
ثبت و تصویربرداری از دو قلاده پلنگ ایرانی در فیروزکوه
راه اندازی سامانه جدید بانکی خدمات بانک سپه  (۲۴ نظر)
طرح مشترک جریان فتنه با منافقین و رضا پهلوی  (۳ نظر)
توافق سوریه و رژیم صهیونیستی برای آتش‌بس  (۲ نظر)
رژیم صهیونیستی بمباران سوریه را از سرگرفت  (۲ نظر)
ریاضی‌دانان جوان ایرانی افتخار آفریدند  (۲ نظر)
اسقاط ۲۰هزار دستگاه موتورسیکلت فرسوده  (۱ نظر)
یارانه دهک‌های اول تا سوم واریز شد  (۱ نظر)
فرمانده کل ارتش: لحظه‌ای در دفاع از ایران درنگ نمی‌کنیم  (۱ نظر)
آغاز رقابت داوطلبان گروه‌های آزمایشی هنر و زبان‌های خارجی  (۱ نظر)
انعقاد قرار داد سازندگی ۵۸ هزار واحد مسکن ملی در استان  (۱ نظر)
ایران؛ الگوی مقاومت، پیشرفت و دیپلماسی در برابر تحریم‌ها  (۱ نظر)
«احمد الشرع» دمشق را ترک کرد  (۱ نظر)
شاهد امنیت داخلی کشور در دوران دفاع مقدس ۱۲ روزه بودیم  (۱ نظر)
عفو بین‌الملل: اتحادیه اروپا با اسرائیل به حقوق بشر خیانت کرد  (۱ نظر)
تشدید تحریم‌های اروپا علیه ایران به بهانه حقوق بشر  (۱ نظر)