• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۴۲۰۱۶
تاریخ انتشار: ۱۱ تير ۱۴۰۵ - ۱۱:۲۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

بازسازی شبکه عروقی با سلول‌های بنیادی

مهندسان زیست‌فناوری دانشگاه دوک در آمریکا موفق شدند با استفاده از سلول‌های بنیادی پرتوان القایی، نوعی سلول عروقی ویژه پرورش دهند که نقشی حیاتی در سلامت شبکه رگ‌های خونی ایفا می‌کند.

بازسازی شبکه عروقی با سلول‌های بنیادی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از فیز، پژوهشگران دانشگاه دوک موفق شدند سلول‌های اندوتلیال شبکیه را از سلول‌های بنیادی انسانی تولید کنند؛ دستاوردی که می‌تواند راه را برای درمان بیماری‌های عروقی چشم و بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده شبکیه هموار کند.

در آزمایش‌های انجام‌شده، این سلول‌ها پس از تزریق به موش‌های مبتلا به بیماری‌های شبکیه، با بافت آسیب‌دیده یکپارچه شدند و به بازسازی رگ‌های خونی و احیای عملکرد شبکیه کمک کردند.

محققان همچنین نشان دادند که این سلول‌ها در شرایط آزمایشگاهی قادر به تشکیل بافت عروقی عملکردی شبکیه هستند؛ قابلیتی که می‌تواند به مدل‌سازی و مطالعه بیماری‌های مختلف چشمی کمک کند.

به گفته شارون گرچت، استاد مهندسی زیست‌پزشکی دانشگاه دوک، میلیون‌ها نفر در آمریکا به بیماری‌های عروقی شبکیه مبتلا هستند، اما شناخت ما از این بیماری‌ها همچنان محدود است و همین موضوع توسعه درمان‌های جدید را دشوار می‌کند. ما با استفاده از سلول‌های بنیادی انسانی، سلول‌هایی مشابه سلول‌های موجود در رگ‌های خونی شبکیه تولید کرده‌ایم که می‌توانند زمینه‌ساز روش‌های درمانی نوین باشند.»

شبکیه چشم، مشابه مغز، دارای مانعی خونی است که ورود و خروج موادی مانند اکسیژن، مواد مغذی، آب و داروها را به‌دقت کنترل می‌کند. این مانع اگرچه از شبکیه در برابر عوامل بیماری‌زا محافظت می‌کند، اما درمان آسیب‌های آن را نیز دشوار می‌سازد.

این ساختار از شبکه‌ای متراکم از سلول‌های اندوتلیال تشکیل شده که دیواره داخلی رگ‌های خونی را می‌سازند و با سلول‌های تخصصی دیگری مانند پری‌سیت‌ها و آستروسیت‌ها همکاری می‌کنند. از آنجا که این سلول‌ها تنها در شبکیه یافت می‌شوند، بازسازی طبیعی آنها بسیار دشوار است.

به گفته پارکر اسوین، یکی از نویسندگان پژوهش، تخریب این شبکه عروقی می‌تواند به طیف گسترده‌ای از بیماری‌های منجر به نابینایی منتهی شود. توانایی تولید این سلول‌ها از ابتدا می‌تواند ابزار ارزشمندی برای پژوهشگران و توسعه‌دهندگان درمان‌های جدید باشد.»

در حال حاضر سلول‌های اندوتلیال شبکیه از نمونه‌های بیماران استخراج و در آزمایشگاه تکثیر می‌شوند؛ فرایندی که هزینه‌بر و محدود است. به همین دلیل پژوهشگران تلاش کردند این سلول‌ها را از سلول‌های بنیادی پرتوان القایی تولید کنند.

برای این منظور، محققان ابتدا سلول‌های بنیادی پرتوان القایی را به سلول‌های اندوتلیال عمومی تبدیل کردند و سپس با استفاده از ترکیبی از فاکتورهای رشد، آنها را به سلول‌های اندوتلیال اختصاصی شبکیه تغییر دادند.

آزمایش‌ها نشان داد این سلول‌ها قادرند شبکه‌های عروقی مشابه نمونه‌های طبیعی ایجاد کنند. همچنین زمانی که در معرض شرایطی مشابه رتینوپاتی دیابتی، از جمله کمبود اکسیژن و افزایش گلوکز، قرار گرفتند، رفتار آنها امکان مطالعه دقیق‌تر بیماری را فراهم کرد.

در مرحله نهایی، پژوهشگران این سلول‌ها را به موش‌هایی با رگ‌های خونی شبکیه آسیب‌دیده تزریق کردند. نتایج نشان داد سلول‌های جدید با موفقیت در بافت موجود ادغام شده و به شکل‌گیری رگ‌های خونی سالم و تقویت سد محافظ شبکیه کمک می‌کنند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مراسم وداع با رهبر شهید انقلاب در مصلی تهران _ ۱۲
کره شمالی یک موشک کروز آزمایش کرد
هشدار درباره وخامت وضع «دکتر حسام ابوصفیه» پزشک دربند فلسطینی
آمادگی ۱۲۰ هزار نیروی هلال احمر برای مراسم تشییع رهبر شهید و اعزام نیرو به عراق
افزایش شمار جان‌باختگان زمین‌لرزه در ونزوئلا
پوتین و ترامپ درباره اوکراین و ایران گفت‌وگو کردند
رهبر شهید عزت ایران را حفظ و برخاستن را به ملت آموخت
هشدار انصارالله یمن به عربستان سعودی
جماعت اسلامی لبنان: توافق با اسرائیل محکوم به شکست حتمی است
بازداشت بیش از ۸۶۰ فلسطینی در قدس اشغالی
تظاهرات حامیان فلسطین در سوئد
راهکار مقابله با تهدیدات فضای مجازی از نگاه رهبر شهید
هدایت‌های روشنگرانه رهبر شهید در حوزه علم و فناوری
استقلال و اقتدار؛ یادگار جاودان رهبر شهید
سفری از جنس دلدادگی
حضور در آیین تشییع پیکر قائد شهید نماد همبستگی و وفاداری است
«بن‌گویر» سفر به نیویورک را به علت ترس از بازداشت لغو کرد
آغاز پویش ملی «هدیه نماز»؛ بدرقه رهبر شهید با میلیون‌ها سجده عاشقانه
تأمین پایداری شبکه ارتباطی قم برای مراسم ملی تشییع رهبر شهید
کانون‌های مساجد محور تداوم بعثت مردمی باشند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تجمع مردم صنعا در قدردانی از ایران برای شکستن محاصره یمن
فردا یکشنبه در سراسر کشور تعطیل رسمی اعلام شد
انتقاد وزیرخارجه سابق بوسنی از عملکرد دولت خود درقبال تشییع رهبری
زمان اقامه نماز بر پیکر مطهر آقای شهید ایران مشخص شد
برنامه مرحله یک هشتم پایانی جام جهانی ۲۰۲۶
نماز بر پیکر مطهر رهبر شهید ساعت ۸ صبح اقامه می‌شود
لفاظی‌های سخیف رئیس جمهور آرژانتین علیه ایران نشانه ورشکستگی اخلاقی
فردا یکشنبه در سراسر کشور تعطیل رسمی اعلام شد
بازتاب گسترده مراسم تشییع رهبر انقلاب در رسانه های جهان
وداع پرشور امت با پیکر «آقای شهید ایران»
شعب کشیک بانک‌ها فردا فعال هستند
آیین رسمی و عمومی بدرقه «آقای شهید ایران» ۶ صبح آغاز می‌شود
روایت خبرنگاران از حزن و اندوه تا عزت و امید
مراسم وداع با رهبر شهید انقلاب در مصلای تهران _ ۳
ارسال کیفرخواست پرونده رضا پهلوی به دادگاه
تجمع مردم صنعا در قدردانی از ایران برای شکستن محاصره یمن  (۱۶ نظر)
گرامیداشت مجازی فرزاد جمشیدی در صفحه هنرمندان  (۱۱ نظر)
تردد خودروهای مناطق آزاد خراسان رضوی در استان مانعی ندارد  (۴ نظر)
ادای احترام سران قوا و مسئولان ارشد کشور به پیکر امام شهید  (۲ نظر)
برگزاری کارگاه نقاشی زنده با حضور هنرمندان  (۲ نظر)
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۴)  (۲ نظر)
سپاه: به خطای محاسباتی دشمن پاسخی کوبنده‌تر می‌دهیم  (۲ نظر)
دامنه خدمات فعال بانک ملی به‌تدریج در حال گسترش است  (۲ نظر)
احیای کمربند سبز ۱۲۰۰ هکتاری اهواز  (۲ نظر)
توصیه‌های تغذیه‌ای برای زائران مراسم وداع با رهبر شهید انقلاب  (۲ نظر)
جزییات اعمال محدودیت تردد در مناطق ۲۲گانه تهران در مراسم تشییع پیکر امام شهید  (۱ نظر)
فردا یکشنبه در سراسر کشور تعطیل رسمی اعلام شد  (۱ نظر)
آغاز عملیات احداث طرح تراموای تبریز  (۱ نظر)
پیکر داماد رهبر شهید انقلاب امروز تشییع می‌شود  (۱ نظر)
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۳)  (۱ نظر)