وخامت اوضاع امنیتی در همسایه ایران
افغانستان؛ جدال طالبان و دولت مرکزی
درگیریهای دولت مرکزی و طالبان در شهرستانها و ولایات مختلف افغانستان، اوضاع امنیتی در این کشور را بحرانی کرده است.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما ، گزارشهای امنیتی حاکی از این است که بسیاری از ولسوالی های افغانستان تحت کنترل طالبان قرار گرفته و ارتش افغانستان نیز در تلاش برای بازپس گرفتن این مناطق است.
بر اساس گزارش رسانههای محلی، درگیری میان طرفین در شهرهای میمنه از ولایت فاریاب، تالقان در ولایت تخار، پلخمری در ولایت بغلان و مناطقی واقع در ولایت قندوز تشدید شده است. رئیس شورای استانی تخار نیز اعلام کرده است، در روز دوشنبه ۳۱ خرداد ماه، دست کم هشت شهرستان که عبارتند از بنگی، چال، هزارسمچ، ینگی قلعه، دشت قلعه، نمک اب در تخار ودره صوف بالا در ولایت سمنگان و شهرستان چهاربولک در استان بلخ به دست طالبان افتاده است.
وُلُسوالی به چه معنی است؟
وُلُسوالی یا اولُسوالی که یکی از واحدهای تقسیمات کشوری افغانستان است، برابر واحدی در حدود فرمانداری و شهرستان در ایران است؛ ولسوالی یک واژه پشتو است که از ولس یعنی مردم و پسوند والی تشکیل شده است.
همچنین واژهی ولسوال یا اولسوال به حاکم ولسوالی گفته میشود؛ این کلمات در فارسی رایج در افغانستان کاربرد زیادی دارد.
افغانستان هماکنون دارای ۳۶۴ ولسوالی است که بر اساس ولایت در فهرست زیر تقسیمبندی شدهاست.
افغانستان دارای ۳۴ ولایت به نامهای زیر است:
ولایت اُرُزگان،
ولایت بادغیس،
ولایت بامیان،
ولایت بدخشان، ولایت بغلان، ولایت بلخ، ولایت پروان، ولایت پکتیا، ولایت پکتیکا، ولایت پنجشیر، ولایت تخار، ولایت جوزجان، ولایت خوست،
ولایت دایکُندی، ولایت زابل، ولایت سرِپُل، ولایت سمنگان، ولایت غزنی، ولایت غور، ولایت فاریاب، ولایت فَراه، ولایت قندوز، ولایت قندهار، ولایت کابل، ولایت کاپیسا، ولایت کُنَر، ولایت لَغمان، ولایت لوگر، ولایت میدان وردک، ولایت ننگرهار، ولایت نورستان، ولایت نیمروز، ولایت هرات، ولایت هلمند.
تحولات مهم سیاسی تاریخی در افغانستان سقوط دولت ببرک کارملدر روز چهارم ماه می ۱۹۸۶، دولت "بَبْرَک کارمِل" (Babrak Karmal) رئیس جمهور کمونیست افغانستان سقوط کرد.
بَبْرَک کارمِل در سال ۱۹۲۹ میلادی متولد شد و از جوانی وارد فعالیتهای سیاسی شد و با گرایش به کمونیسم، به دلیل فعالیتهای کمونیستی و مبارزات مخفی علیه رژیم پادشاهی ظاهر شاه، در دهه ۱۹۵۰ میلادی به مدت پنج سال را در زندان به سر برد. با این حال وی از سال ۱۹۵۶ میلادی به مدت ۱۷ سال در مجلس افغانستان موسوم به لویه جرگه عضویت داشت. کارمل در زمان حکومت دولت نورمحمد ترکی به سفارت در برخی کشورهای بلوک شرق فرستاده شد، اما با کودتای دیگری به فرماندهی حفیظ الله امین، از بازگشت به افغانستان خودداری کرد. ولی چون روسها به حفیظ الله امین، که درصدد نزدیکی به امریکا و ایجاد تعادلی در روابط افغانستان با شرق و غرب بود، بدگمان شدند، موجبات سرنگونی او را فراهم آوردند و طی کودتای ۲۷ دسامبر ۱۹۷۹ میلادی ببرک کارمل را به جای حفیظ اللَّه امین بر اریکه قدرت نشاندند. آغاز حکومت کارمل در افغانستان با اشغال نظامی این کشور توسط قوای ارتش سرخ شوروی همراه بود. اما این اشغالگری با مقاومت مجاهدان افغانی روبرو شد. نبردهای سنگین مجاهدان افغان تا هشت سال ادامه یافت و در این زمان دولت شوروی درصدد تغییر سیاست خود در افغانستان برآمد. از این رو در نخستین گام در راه این تغییر سیاست، ببرک کارمل را در چهارم مه ۱۹۸۶ میلادی از ریاست جمهوری برکنار کرد و قدرت را به ژنرال نجیباللَّه رئیس پلیس مخفی افغانستان سپرد. کارمل در طول هفت سال حکومت خود، بیشترین تلاش را در صحنه تبلیغات داخلی و بینالمللی برای موجه جلوه دادن حضور نظامی شوروی سابق در افغانستان کرد. کارمل در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی درگذشت.
پیروزی مجاهدین افغان در روز بیست و هشتم آوریل سال ۱۹۹۲ میلادی گروههای مجاهد افغانستان پس از سیزده سال مبارزه با ارتش شوروی و دولت دست نشانده این کشور، به پیروزی دست یافتند.
نظامیان شوروی پس از ده سال اشغال افغانستان در فوریه ۱۹۸۹ مجبور به خروج از این کشور شدند، اما ناهماهنگی گروههای افغانی و کاهش کمکهای خارجی به آنها، باعث شد تا نیروهای دولتی افغانستان با کمکهای مالی و نظامی شوروی همچنان برسر قدرت باقی بمانند. در آوریل سال ۱۹۹۲، نیروهای مجاهدین افغانستان، کابل پایتخت افغانستان را تصرف کردند و دولت دست نشانده شوروی سقوط کرد.